Свят

След трусовете: Хиляди са под открито небе в Непал втора нощ (Обновена)

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Хиляди в Непал остават без покрив, след като домовете им бяха разрушени от земетресението в западните части на страната. Хората нощуват навън и все още се връщат към трусовете от миналия петък, които са оказаха фатални за повече от 150 души. Ранените са близо 400.

Когато стана земетресението, спях на последния етаж. Средните етажи се срутиха тотално. Пръстите ми бяха смазани. Мислих, че със сигурност ще умра, но ето ме тук. Оцелях.

Гауни Бика, ранена при земетресението

"Бях заспала, стените внезапно се срутиха и отскочих. Само това си спомням.", разказва Кунджан Пун, също ранена при трусовете.

"Много от ранените са деца и жени, става дума за голям брой. Един от случаите е на бременна жена. Сега е добре. Има и някои възрастни хора.", казва хирургът Пракаш Тапа.

Земетресението със сила 6,4 по Рихтер според сеизмологичния център на Непал унищожи десетки къщи. Под развалините са затрупани и личните вещи на хората. 

Властите обявиха, че прекратяват спасителните операции и издирването на оцелели, за да помагат на пострадалите да се възстановят след бедствието. Усилията се насочват към доставките на храна и убежище. Претърсването беше затруднено заради образувалите се след трусовете свлачища, които блокираха пътищата. 

Редица държави, включително съседните Китай и Индия, вече предложиха хуманитарна помощ.