Местни Избори 2023

Политиците гласуват с мисълта за "голяма България" (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Партийни лидери гласуват на втория тур. Обобщаваме техните реакции:

 

 

Бойко Борисов: Подкрепих ПП-ДБ, защото сме в реална коалиция

"Изборът мина миналата седмица, сега просто бях дал дума и я изпълних. Призовавам нашите симпатизанти избиратели да гласуват за районните кметове, за да не стане този хаос и по райони. Чувам тука, така са вдигнали офертите", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който избра да гласува с хартиена бюлетина.

"По страната такава безпринципна работа с коалициите, в които влизат ПП-тата, не им прави чест, имат си нови ортаци. Да си видят с кого играят, да не кажат после, че Радев е лош, изрично ги предупреждавам като знам какво правят в момента. Пожелавам на всички успех, ще видим какви ще са последствията по градовете", каза още Борисов.

"Каква очаквате да е избирателната активност - преди три години започнаха с вдигнат юмрук и в момента има само омраза между партиите, и само анти-, вместо да се подкрепим в такъв момент - призовах да подкрепим ПП и ДБ, защото сме в реална коалиция", припомни лидерът на ГЕРБ.

 

 

Корнелия Нинова предупреди за слаба легитимност на институциите

"Гласувах за това от утре София да се управлява прозрачно, решенията да се вземат пред очите на софиянци, а не скрито, гласувах за чиста подредена София, социална община, хората да имат еднакви условия за живот и в крайните квартали, и в центъра", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова и уточни, че е гласувала на хартия.

"Ниската избирателна активност е лош знак и на първия тур не беше добре, тази апатия прави институциите слабо легитимни. Огромни усилия трябват, за да върнем доверието на хората в процеса на гласуване", подчерта Нинова.

"Най-вероятно има разочарование у хората и от нас политиците. Още преди казах - има видеонаблюдение, не подправяйте бюлетини, не драскайте протоколи, видяхте какво се случи. Всеки трябва да носи отговорност, включително и наказателна за нарушенията. Нека всички да гласуват София да бъде управлявана по нов, справедлив начин", каза още тя.

Илияна Йотова: Машините са най-защитеният начин за гласуване

"Гласувах за силен човек, който показа, че има позиция и не се измъква с общи формулировки", заяви вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя упражни правото си на глас на днешния балотаж в София с машина, определяйки го като най-защитения начин за гласуване.

Според вицепрезидента въпросът за поисканата от премиера Денков оставка на шефа на ДАНС Пламен Тончев и отменения машинен вот на първи тур не е тема, която се решава с изявление в навечерието на изборите или в самия изборен ден.

 

Кирил Петков с призив към младите: Гласувайте

„Очаквам по-голяма избирателна активност. Гласувах, за да не сравнявам София нито с Москва, нито с Троян, гласувах след 4 г. ние да сме горди колко много е прогресирала столицата. За всички млади хора, излезте и гласувайте днес, вашето бъдеще зависи от вашия глас.“ Това каза съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

„Бабите и дядовците, майки и бащи, не гласувайте с носталгия. Няма малки и големи българи, всички българи са големи и трябва да гласуваме заедно, за да имаме голяма България“, добави Петков.

 

Христов Иванов гласува за модерна София

Гласувах за модерна европейска София, която се развива с бързи крачки напред, която реализира огромния си потенциал, която не се оглежда назад, а гледа напред.“ Това заяви съпредседателят на ДБ Христо Иванов и поясни, че е упражнил правото си на глас с машина. “Сигурно, удобно, гарантиращо гласа ми. С машина гласувах”, посочи той и призова гражданите да излязат да гласуват.