Euronews Primetime

Изборен експерт: Комбинираното гласуване доведе до затруднения и грешки в изборните протоколи

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

„Ние вече имахме опита от едновременно използване на хартиено и машинно гласуване – в изборите през 2021 година. Тогава всички станахме свидетели на сериозни затруднения в работата на изборната администрация, които доведоха до редица грешки и неточности в изборните протоколи. Това беше минимизирано, когато се въведе ясно разграничение: в малките секции хората гласуват с хартиени бюлетини, а в големите - с машини.“

Това каза в Euronews PrimeTime Ваня Нушева, изборен експерт и преподавател в СУ „Св. Килмент Охридски“, относно спора „за“ и „против“ връщането на хартиените бюлетини.

 

Няма автоматична връзка между машинното гласуване и ниската избирателна активност. През 2021 година ние проведохме избори за трети път. Голяма част от избирателите са разочаровани от начина, по който политическите партии се справят със своята функция да изразяват и да защитават техните интереси. Разочарованието от голяма част от политическите партии, което е трайна тенденция в нашия политически живот, води до намаляване на броя избиратели, които гласуват.

Ваня Нушева, изборен експерт

Трябва да добавим и проблемите, свързани с ковид, ограниченията, психологическите бариери, които си поставяха част от избирателите, допълни гостът.


Според Нушева, е абсолютно недопустимо да се въведе наблюдение в избирателните секции, което е едно от предложенията за промяна на Изборния кодекс. Много политици се изкушават да подхождат популистки, но това противоречи на международните стандарти, защото на практика се оказва инструмент за психологически натиск върху избирателите и дава основание за разкриване тайната на вота, посочва изборният експерт.


Тя е на мнение, че не е допустимо да се правят промени и в състава на ЦИК в последния момент, непосредствено преди изборите.


По отношение на възможностите за сформиране на правителство в рамките на сегашния парламент, Нушева е на мнение, че са били нанесени доста сериозни поражения върху възможността за един конструктивен диалог между партиите участници в досега управлявалата коалиция. Същевременно, голяма част от политически активните лидери в тези партии дават признаци за това, че са готови да преосмислят този доста радикален подход по отношение на коалиционните си партньори, посочва тя.


Изборният експерт смята, че датата 2 октомври определено е добра за избори. Позволява предизборна кампания в месец, в който хората вече са се върнали след летни отпуски и същевременно не е толкова късно в края на годината, така че новосформираният парламент да се заеме с непосредствената задача да приема законодателство, аргументира се тя.


Цялото интервю вижте във видеото.