Свят

САЩ атакуваха бази в Сирия, използвани от Иранската гвардия

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Два американски изтребителя F-16 нанесоха удари по бази за амуниции в Източна Сирия. Вашингтон твърди, че съоръженията са били използвани от смятаната за терористична групировка Иранска революционна гвардия. От Техеран засега няма коментар.

Министърът на отбраната Лойд Остин заяви, че проведените атаки нямат връзка с войната между Израел и Хамас, въпреки че подобни спекулации вече се тиражират от експерти и анализатори на Близкия Изток.

От началото на конфликта американските и коалиционните войски са били атакувани поне 12 пъти в Ирак и четири пъти в Сирия. По данни на Пентагона общо 21 американски военнослужещи са получили леки наранявания.

По-рано от Белия дом съобщиха, че президентът Джо Байдън е предупредил върховния ирански лидер аятолах али Хаменей да спрат незабавно атаките срещу американски военни в Близкия Изток. По-рано иранският външен министър заяви в ООН, че ако действията на Израел срещу "Хамас" в Газа не спрат, то Съединените щати "няма да бъдат пощадени от този огън".

Междувременно стана ясно, че китайски самолет изтребител е минал на около три метра от американски бомбардировач Б-52 над Южнокитайско море. В изявление на американските военни се подчертава реалната възможност за инцидент във въздуха.