Политика

В последния предизборен ден: Извънредното заседание на парламента е под въпрос (Обновена)

От Софи Цветкова Софи Цветкова Репортер

Ден преди извънредното заседание на Народното събрание и в навечерието на предстоящия местен вот в неделя - тонът между партньорите във властта се изостря. Въпреки че по настояване на ГЕРБ-СДС и с подкрепата на ДПС депутатите ще заседават в петък, за да гласуват ветото на президента Румен Радев, наложено върху промените в Закона за енергетиката, от ПП-ДБ заявиха, че те няма да присъстват.

С мотив, че парламентарната трибуна не бива да се използва за политически цели и агитация, съпредседателят на ПП Кирил Петков заяви, че гласуване на ветото на президента трябва да се случи, но след изборите. Той подчерта, че партията ще гласува „за“ отхвърляне ветото на президента Румен Радев върху промените в Закона за енергетиката.

Припомняме, че текстовете предвиждат от 1 януари 2026 г. Битовите потребители да излязат на свободния пазар на електроенергия. Преди няколко дни от ГЕРБ призоваха партньорите си все пак да вземат участие в заседанието, като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че това би бил общ успех за управляващото мнозинство.

От „Възраждане“ категорично заявиха, че няма да присъстват на заседанието. ИТН също ще бъдат в залата.

В късния следобед днес БСП обявиха своите намерения – няма да отидат на извънредното заседание в петък.

Няма да влезем утре в парламента. Няма да има заседание, заяви на брифинг в централата на БСП лидерът на партията Корнелия Нинова, предаде БГНЕС.

Разбираме отговорността, която носим, защото ако всички спазват обещанията си, нашите гласове биха направили кворум. Смятаме, че изваждането на битовите потребители на свободния пазар, ще доведе до това много хора и семейства да не мигат да си плащат сметките, каза Корнелия Нинова.

Според нея всички решения, които касаят рафинерията в Бургас - от начало досега, са грешни и ще доведат до повишаване на цените на горивата, което също ще удари хората.

Ние сме против по същество на тези решения. Няма да влезем. Няма да правим кворум. Няма да сме златният пръст на Бойко Борисов за античовешките решенията, които иска да взима, подчерта тя.

Нинова се обърна към народни представители от ГЕРБ-СДС с думите: "Спрете да звъните на депутатите на БСП. Трябват ви 5 гласа. Гарантирам, че от БСП няма да получите нито един. Спрете да ми тормозите на хората. Пробив в БСП няма да получите”.

Така провеждането на заседанието в петък остава под въпрос, тъй като трите партии, които са потвърдили участие, а именно ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН разполагат с общо 116 депутати, а необходимият кворум е 121.

Извънредното гласуване е насрочено за петък, в 12 часа, като първа точка е обсъждане на ветото на прежидента Радев. Включена е и още една точка – първо гласуване на промените в Закона за запасите от нефт и нефтени продукти.