Европа

Опасни опити: Русия успешно тества ответен ядрен удар

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Русия е упражнила провеждането на масиран ядрен удар. Това стана ясно от изказване на министъра на отбраната Сергей Шойгу, излъчено по държавната телевизия. Шойгу докладва на президента Владимир Путин, като подчерта, че тестът е бил под формата на отговор на евентуална вражеска ядрена атака.

Новината идва ден, след като Горната камара на руския парламент отмени ратификацията на договора за всеобхватна забрана за ядрените опити. Тестът се е провел под формата на „отговор“ на вражески ядрен удар.



Другарю Върховен главнокомандващ, в съответствие с плана за подготовка на въоръжените сили на Руската федерация под Ваше ръководство се провежда обучение за управление на въоръжените сили, по време на което ще се отработват задачите за нанасяне на масиран ядрен удар със стратегически настъпателни сили в отговор на ядрен удар от страна на противника.

Сергей Шойгу, министър на отбраната

Според информацията тестът за ответен масиран удар е бил успешен. Междуконтинентална балистична ракета "Ярс" е била изстреляна от изпитателен полигон в Далечния изток, а друга ракета е изстреляна от атомна подводница в Баренцово море.

Новината идва ден, след като Горната камара на руския парламент отмени ратификацията на договора за всеобхватна забрана за ядрените опити. Миналата седмица същото направи и Долната камара – Думата. Договорът, приет през 1996 г, забранява ядрените експлозии навсякъде по света, въпреки че никога не е влизал напълно в сила. Освен САЩ, той все още не е ратифициран от Китай, Индия, Пакистан, Северна Корея, Израел, Иран и Египет.