Европа

Кои европейски страни са най-расистки настроени?

От Euronews България Euronews България
France Racism Rally AP Снимка: AP

Чернокожите са подложени на "широко разпространена и безмилостна" дискриминация - от училищата до пазара на труда, жилищното настаняване и здравеопазването, сочи доклад на ЕС. Документът подчертава "срамните" равнища на расизъм в Европа, като сравнява държавите в региона.

Агенцията на Европейския съюз за основните права (FRA) установи, че хората от африкански произход редовно се сблъскват с расова дискриминация, тормоз и насилие във всички аспекти на живота си, независимо къде живеят.

"Представете си, че кандидатствате за работа, но никога не получавате отговор. Представете си, че търсите дом за семейството си, но никога не успявате. Представете си, че преживявате тормоз или насилие, които ви оставят дълбоко травмирани", пише в доклада директорът на FRA Майкъл О'Флахърти.

"Такава е реалността за много хора в ЕС днес, само заради цвета на кожата им", допълва О'Флахърти

FRA установява, че почти половината от чернокожите хора в ЕС са се сблъсквали с дискриминация - увеличение от последния доклад през 2018 г. Голяма част от расизма обаче не е видим и остава незабелязан.

Около 6750 чернокожи са били анкетирани в 13 държави членки, сред които Австрия, Белгия, Дания, Финландия, Франция, Германия, Ирландия, Италия, Люксембург, Полша, Португалия, Испания и Швеция.

Някои от най-лошите резултати са регистрирани в Австрия и Германия, където крайно десните партии се издигат в социологическите проучвания, въпреки че расизмът е "широко разпространен и безмилостен" в целия блок.

Grafika Графика: Euronews

Близо две трети от чернокожите в Австрия (67%) и Германия (65%) заявяват, че са се сблъсквали с дискриминация през последните 12 месеца.

Португалия и Полша са най-малко расистките държави - според FRA 17% и 19% от анкетираните са преживели дискриминация, основана на тяхната раса или етническа принадлежност.

"Нека повторим още веднъж: расизмът няма място в Европа. Да се сблъскаме с истинските мащаби на расизма е едновременно шокиращо и срамно. Тези констатации трябва да бъдат сигнал за събуждане за действия по отношение на равенството и приобщаването на хората от африкански произход", пише О'Флаерти в предговора.

FRA констатира, че преживяванията, свързани с расизма, са се увеличили в повечето европейски държави в периода от 2016 г. до 2022 г. Най-голямо е увеличението в Австрия и Германия, където то е скочило съответно от 42% на 64% и от 33% на 64%. В Германия расизмът се е увеличил почти двойно.

Във Франция, Люксембург и Португалия чернокожите хора съобщават за по-малко расизъм.
FRA подчертава, че расизмът имасилно въздействие върху ежедневието на хората. Един от всеки четирима (23 %) анкетирани е заявил, че е бил възпрепятстван да наеме имот поради расовия си или етнически произход.

Една четвърт (23 %) са заявили, че обидни или заплашителни коментари са били отправяни лично към детето им заради неговия етнически или имигрантски произход. Почти двама от всеки петима родители в Ирландия (39 %), Германия и Финландия (и двете 38 %) и Австрия (37 %) съобщават за това.

FRA e оценила и практиките на полицията. В целия ЕС Организацията установява, че всеки четвърти чернокож е бил спрян от полицаи през последните пет години, като около половината от анкетираните смятат, че това се дължи на расово профилиране.

Според FRA младите хора от африкански произход са три пъти по-застрашени от ранно напускане на училище в сравнение с населението като цяло.

Същевременно почти една трета от тях са работили "елементарни професии" (32 %) и на временни договори (30 %) - последната цифра също е три пъти по-висока в сравнение с общото население.

FRA разкри, че чернокожите са свръхквалифицирани за своите работни места. Установено е, че повече от една трета (35 %) от респондентите с университетска квалификация работят в професии с ниска или средна квалификация - в сравнение с 21 % за общото население.

"Случаите на расова дискриминация, расистки тормоз и насилие често не се съобщават, което лишава жертвите от подкрепата, която по закон имат право да получат от институциите, призвани да ги защитават", пише директорът О'Флахърти.

 

Grafika 3 Графика: Euronews