Европа

Премиерът на Испания Педро Санчес е сигурен за нов мандат

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Подписаното във вторник споразумение между Социалистическата партия в Испания и крайнолявата СУМАР ще ускори преговорите със сепаратистките формации в Каталуния. Тази увереност изрази премиерът Педро Санчес, чийто нов мандат зависи от про-сепаратистите.

Санчес каза, че страната ще продължи през следващите 4 години с нова "социална и икономическа“ програма. Текстът от 50 страници обаче не включва част, която касае поисканите от каталунците амнистии на лидерите, които организираха референдума през 2017 г.

Сред промените, включени в споразумението са намаляване на работната седмица от 40 на 37 часа и половина, вдигане на минималната работна заплата и удължаване на родителския отпуск. Документът призовава за консолидиране на постигнатите реформи и разширяване на социалната държава, според Санчес, който подчерта, че СУМАР имат "ентусиазма, идеите и екипите, за да напредват повече и по-бързо".

Според опозицията обаче, споразумението е безсмислено, защото встъпването в длъжност на Санчес зависи от гласовете на сепаратистките партии, част от които поставиха като условие приемането на Закон за амнистия на осъдените и избягалите политици и провеждането на Референдум за независимост на Каталуния.

Ако социалистите и каталунските партии не успеят да се споразумеят, испанците отиват на нови избори през януари.