Спорт

Уругвай прекъсна серията на Бразилия от 37 мача без загуба в световни квалификации

От Euronews България Euronews България
393614732 721820903312424 2685331700134849761 N Снимка: Фейсбук

Уругвай победи с 2:0 Бразилия като домакин в мач от квалификациите за Световното първенство през 2026 г. По този начин "урусите" сложиха край на серията от внушаващите 37 поредни срещи за "Селесао", в които отборът не беше допускал загуба в световни квалификации. Последното поражение за "кариоките" датира от 2015 г., когато отборът загуби от Чили с 0:2. 

Дарвин Нунес даде преднина на Уругвай в края на първото полувреме, a впоследствие асистира и за втория гол в мрежата на Едерсон, дело на Николас Де Ла Крус в 77-ата минута.

Разочарованието за Бразилия бе пълно, след като голямата им звезда и реализатор номер 1 в историята Неймар бе принудително заменен в края на първата част заради контузия в коляното, за която се смята, че е сериозна и може да го извади от терените за дълъг период от време. 

С победата уругвайците изравниха "кариоките" в таблицата, като и двата тима са с по 7 точки и заемат съответно 2-ро и 3-то място.

Лидер е световният шампион Аржентина, който продължава да марширува уверено в квалификациите, след като записа четвърти пореден успех. Този път жертва на „албиселесте“ стана отборът на Перу, който бе надвит с 2:0 като гост. И двата гола за аржентинците отбеляза Лионел Меси, който постигна нов рекорд в забележителната си кариера. Фаворитът за „Златната топка“ стана най-резултатният южноамерикански футболист в световни квалификации, като вече има 31 попадения, с едно повече от бившия си съотборник в Барселона Луис Суарес.

За аржентинците предстоят два тежки мача – домакинство на Уругвай и гостуване на Бразилия през ноември, докато перуанците, които са предпоследни с едва една спечелена точка, играят с Боливия и Венецуела.