Общество

Адвокат: Институциите не обясниха защо не са направили нищо при предишните провинения на Семерджиев

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Частният случай със Семерджиев е наистина необясним. Преди около месец е заловен да шофира след употреба на наркотични вещества и с неистинско свидетелство за управление и очевидно срещу това не е реагирано по никакъв начин. Каналният ред за такива случаи е най-малкото едно полицейско задържане до 24 часа и материалите да се докладват в прокуратурата.

Това обясни пред Euronews Bulgaria правният експерт към „Антикорупционния фонд“ адв. Андрей Янкулов по случая с катастрофата на Георги Семерджиев, при която загинаха две млади жени.

Към момента остава неясно защо тогава нищо не се е случило. Сега имаме информация, че от прокуратурата са му повдигнати обвинения и за тези случаи, но месец по-късно. Никоя от институциите не е дала обяснение защо към онзи момент не е реагирано по обичайния начин, каза той.

Наказанията за престъпленията против транспорта у нас са достатъчно високи, съпоставени с някои други престъпления и те се увеличават доста често. След всяко едно увеличение, ние казваме, че има нужда от последващо, значи излиза, че тази работа не е особено удачна. Ако разгледаме нещата през този конкретен пример, ще видим, че независимо какво наказание се предвижда в закона, срещу това лице не е реагирано, каза адвокатът.

Той потвърди, че Семерджиев е бил свидетел по едно от най-мащабните разследвания срещу наркоразпространението у нас. Това, в комбинация с бездействието на институциите при предишните му провинения, буди у „Антикорупционния фонд“ съмнение, че се е ползвал с някаква протекция.