Свят

Израел заяви, че "варвари терористи" са нанесли удара по болницата в Газа

От Euronews България Euronews България
Gaza Hospital Ap (2) Снимка: AP

Израелският премиер Бенямин Нетаняху отхвърли твърденията, че израелските военни са нанесли снощния удар със стотици жертви по болницата в Газа, предадоха световните агенции.

"Нека целият свят знае: Варварите терористи в Газа са тези, които атакуваха болницата в Газа, а не израелската армия. Тези, които брутално убиха нашите деца, убиват собствените си деца", се казва в изявление, разпространено от канцеларията на Нетаняху.

Израелската армия от своя страна заяви "след внимателна проверка на системите за наблюдение", че не израелски огън, а ракети на въоръжената групировка "Ислямски джихад" са поразили болницата в град Газа, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Сега имаме достатъчно информация, отне ни известно време, но трябва да кажем истината и тя е, че не израелски удари са поразили болницата", каза на брифинг говорителят на израелската армия Даниел Хагари. "В близките часове ще предоставим доказателства за твърденията си", добави той.

"По време на стрелбата не сме извършвали никакви въздушни операции близо до болницата и ракетите, които са поразили сградата, не съвпадат с нашите", подчерта Хагари. Той каза също, че армията ще предостави и "разговори на арабски език, които показват, че става въпрос за "Ислямски джихад".

Хуманитарна помощ

Израелските военни заявиха, че хуманитарна помощ ще бъде предоставена на палестинците, които бягат от град Газа на юг, но не предостави подробности за това дали и как тази помощ ще бъде доставена в анклава, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Израел призовава цивилните да се придвижат на юг, за да са в безопасност, тъй като нанася удари по северните и централните райони на ивицата Газа като част от контраофанзивата срещу Хамас, която може да прерасне в сухопътна операция.

В ново предупреждение за евакуация, публикувано онлайн, израелската армия призова жителите на град Газа да напуснат, като заявиха, че е налице "хуманитарна зона" с налична помощ в Ал Маваси, на 28 км надолу по крайбрежието.

"Ал-Маваси е мястото, където ще бъде предоставена международна хуманитарна помощ при необходимост", се казва в съобщението.

Запитан от Ройтерс дали помощта е била допусната в Газа - и ако да, къде и кога, израелски военен говорител отговори, че няма незабавен отговор.
Израел наложи обсада на Газа след шокиращата трансгранична атака от страна на "Хамас" на 7 октомври, припомня Ройтерс. Няколко държави изпратиха помощи за Египет, който също граничи с Газа, но не е ясно кога тези хуманитарни помощи ще достигнат до палестинския анклав.

„Сред развалините на болницата“

"Стотици жертви все още лежат в развалините" на болницата "Ал Ахли Араб" в централната част на Газа, заяви министерството на здравеопазването в контролираната от Хамас палестинска територия, което обвини Израел за нападението.

"Ислямски джихад" е друга въоръжена ислямистка организация, базирана в ивицата Газа. Тя също е мишена на израелските бомбардировки на палестинска територия във войната между Израел и Хамас, отнела живота на хиляди хора за 10 дни.

"Ислямски джихад" нарече "лъжа" обвиненията на Израел, че е отговорен за бомбардировката на болницата в Газа. "Както обикновено, ционисткият враг се опитва, фабрикувайки лъжи, да избяга от отговорността за жестокото клане, което извърши, и да посочи с пръст "Ислямски джихад", се казва в изявление на палестинското движение. Според него трагедията е причинена от бомба, пусната от самолет на израелските въоръжени сили.

"Възмутително, ужасно, неприемливо": Реакциите на международната общност

Американският президент Джо Байдън заяви, че е "възмутен" от експлозията и е наредил на екипа си по национална сигурност да събере информация какво точно се е случило. Самият Байдън се очаква днес да пристигне в Израел. 

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е "ужасен" от смъртоносния удар по болницата.

"Смъртоносният удар срещу Газа е "напълно неприемлив", заяви от своя страна Фолкер Тюрк, върховният комисар на ООН по правата на човека и настоя, че извършителите трябва да бъдат подведени под отговорност.

Президентът на Палестинската автономия Махмуд Абас определи атаката като "отвратително военно клане", което не може да бъде толерирано. Според него Израел е преминал "всички червени линии и всички разговори, освен този за спирането на войната, са неприемливи".

Русия и Обединените арабски емирства поискаха извънредно съвещание на Съвета за сигурност на ООН през днешния ден.

СЗО: Ситуацията в Газа става неконтролируема

Ситуацията в Газа става неконтролируема, предупреди в социалната мрежа "Екс" генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

"Всяка секунда, в която чакаме медицинска помощ, губим животи", добавя директорът на СЗО и напомня, че медицински материали са блокирани от четири дни на границата между Египет и Газа.