Икономика

Енергиен експерт: Цената на газа няма да има таван тази зима

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Газът няма да има таван тази зима, никой не може да каже докога ще расте цената му. И колкото повече наближава зимата ще става по-зле.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Боян Рашев, експерт в управлението на енергията, ресурсите и околната среда.

 

Причината е, че газ няма. Не искаме ли да купим от Русия, от международния пазар е много трудно да се купи газ. Там трябва да се надцакваме срещу останалите европейски страни, Китай, Япония, Пакистан и др. Така че новината, че цената на газа расте, няма да е новина.

Боян Рашев

България използва газ в доста ограничени количества, за разлика от Западна Европа. Там той е в центъра на електроенергийната система, докато у нас не е. Тук си ползваме лингнитните въглища и трябва да сме много щастливи, че ги запазихме, каза Рашев. У нас газ се използва основно от топлофикациите, в торовите заводи и индустрията. Големият проблем е за големите западни страни в Европа. Европа замени собствените си въглища с газ от Русия и сега страда. Германия е застрашена от енергийна катастрофа в мащаб, който не можем да си представим, ако през зимата се окаже, че няма газ, каза още експертът.

Сигурен съм, че ще оцелеем в тази обстановка, защото в България намираме алтернативи винаги, допълни Рашев. По думите му, през интерконектора и другия конектор с Гърция вече можем да получаваме достатъчно газ. Но цената е отворен въпрос, защото пазарът на втечнен природен газ е глобален.