Общество

Военен експерт: За да се предпазим от тероризъм, трябва да се следят съмнителни сайтове и техните редовни посетители

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Към този момент не може да се търси пряка връзка между събитията от Близкия Изток и терористичната атака в Брюксел. Това каза в ефира на Euronews PrimeTime военният експерт Ивайло Иванов. Според него обаче това, което се случва в Газа би могло да е дало допълнителен импулс на такъв тип радикализирани единици, които са готови да извършват терористични атаки.

Не можем в бъдеще да изключваме подобни терористични атаки от саморадикализирали се индивиди. Никой не е застрахован от подобни действия и големият проблем е, че такива хора на практика остават невидими за службите за сигурност, защото те по никакъв начин до този момент не са влизали в тяхното полезрение.

Хора, които имат подобни възприятия по отношение на случващото се попадат на такъв тип сайтове с радикална литература, клипове, попадат под тяхното влияние.  В един момент те решават да действат без това по някакъв начин да бъде предвидено, обясни Ивайло Иванов. Това, което дори у нас може да се направи, за да се гарантира по-добре сигурността е да се следи интернет пространството, такива съмнителни сайтове да се свалят и да се проследят редовните посетители на тези сайтове, каза още експертът.

Към момента в България няма повишена заплаха от терористични актове, но това не означава, че трябва да изключим такава възможност, защото никой не е защитен и трябва да бъдем бдителни, предупреди още Иванов.