Европа

Простреляха смъртоносно атентатора, който уби двама шведи в Брюксел

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор
Brussels Shooting AP Снимка: АП.

Белгийската полиция е застреляла мъж при издирването на заподозрения за убийството на двама шведски футболни фенове в понеделник вечерта, съобщава „Гардиън“.

Министърът на вътрешните работи Анелис Верлинден е заявила пред телевизионния канал VRT, че автоматичното оръжие, намерено у неутрализираното лице, е същото, което е използвано по време на нападението. Телевизията съобщи, че "той може да е починал по пътя към болницата".

Белгийските прокурори работят за установяване дали мъжът, застрелян в брюкселския квартал Скаарбеек, е заподозреният за убийството на шведските граждани атентатор.

По-рано Белгия повиши нивото за тревога за тероризъм на най-високата четвърта степен. Инцидентът стана в 19 часа местно време, а в резултат на атаката на полувремето беше отменен мачът между Швеция и Белгия, който беше насрочен за понеделник вечер като част от квалификациите за Евро 2024-та. Жертвите са били футболни запалянковци.

 

Не позволихме на феновете да напуснат стадиона, докато не се уверихме, че това може да стане по безопасен начин. Снощи на футболния стадион чухме мотото "tous ensemble". А то означава, че всички сме заедно в това. И мисля, че това беше окуражаващо, особено за шведските привърженици. Службите за спешна помощ придружават шведските привърженици. Присъстват и психолози които ще работят, докато запалянковците не отлетят обратно, надяваме се, възможно най-скоро.

Александер де Кро, премиер на Белгия

35 хиляди души на стадиона трябваше да останат по местата си, докато накрая на светлинните табла не беше изписано, че може безопасно да започнат да напускат съоръжението.

 

Гледахме мача, когато изведнъж ни съобщиха, че повече няма да продължи. Казаха ни, че спирките на метрото и трамвая са затворени. Трябваше да чакаме за информация. Накрая ни евакуираха.

Каролин

Във видео, заснето от самия извършител, той признава за престъплението си и твърди, че е последовател на "Ислямска държава". Мъжът твърди, че действията му са отмъщение за смъртта на шестгодишно момче от палестински произход. Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен и президентът на Франция Еманюел Макрон изразиха съболезнования на семействата на жертвите и осъдиха остро атаката.