Спорт

Български футболист попадна сред 60-те най-големи таланти в света

От Euronews България Euronews България
Valentiniotovbayrn Снимка: fcbayern.com

Юношеският национал Валентин Йотов попадна сред 60-те бъдещи звезди на футбола, подредени от вестник "Гардиън". 17-годишният талант е роден в Бостън, САЩ. Баща му Йото Йотов е преподавател по икономика и през 2018 година се мести в Мюнхен. Там Валентин минава на проби в Мюнхен 1860 и Байерн, като впоследствие баварците му предлагат и място в академията си. 

През 2021 г. той става е част от тима на Байерн до 16 г., а в момента вече е при 19-годишните. През тази година Валентин Йотов се съгласява да играе за националния тим на България и дебютира през юни за юношите (до 19 г.), като след това неизменно получава повиквателни от селекционера Йордан Петков.

"Гардиън" отбелязва, че българинът притежава доста добри технически умения от периода му като състезател по футзал в САЩ. "Той може да играе еднакво добре и като №10, и като чист нападател, а английският национал Джейдън Санчо е един от любимите му футболисти", пише още изданието.

В предишни издания на класацията също са попадали млади български таланти, но част от тях не са сбъднали големите очаквания. През 2022 г. "Гардиън" селектира юношеския национал на Славия Мартин Георгиев, който тогава бе преотстъпен на Барселона.