Икономика

Ядрен физик: АЕЦ „Козлодуй“ е изцяло зависим от Русия

От Георги Колев Георги Колев Редактор

В пети блок на АЕЦ „Козлодуй“ се получи отказ на един електронен елемент, платка, която е трябвало да се подмени. Направено е, за щастие екипите в централата са имали резервен пакет от платките, които управляват възбуждането на генератора.

Това обясни в студиото на Euronews Bulgaria проф. Георги Касчиев, ядрен физик и енергиен експерт, по повод инцидента в ядрената ни централа от миналия месец.

Влошените отношения с Русия се отразяват неблагоприятно на работата на АЕЦ „Козлодуй“, тъй като цялата схема за доставки на ядрено гориво, резервни части, инженерни услуги, включително и дейностите по отработеното гориво, са свързани с Русия и техните предприятия.

 

Това не може бързо и лесно да се промени, а трябва тъй като при тази агресия Русия се проявява като един много неприятен партньор.

проф. Георги Касчиев

Заради това още от началото на войната, ръководството на централата предприеха стъпки за изясняване на възможността да доставят резервни части от чешката страна. Предприети са действия да има осигурен голям запас от ядрено гориво. Например за 6-и блок има осигурено гориво за 5 години, а за 5-и блок до края на следващата година. Още от 2019 г. са предприети действия с американската компания „Уестингхаус“, която произвежда ядрено гориво, да се правят анализи дали тяхното гориво може да се използва безопасно заедно с руското, тъй като при презареждане се подменя една четвърт от горивото, не цялото. По отношение на преработеното ядрено гориво, единствената опция извън Русия е Франция, която разполага с два завода за преработката му, допълни експертът.