Свят

ООН: Над 11 хиляди души са пострадали от земетресенията в Афганистан (Обновена)

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Афганистан се бори с последствията от разрушителните земетресения в западната част на страната със сила 6.3 по Рихтер.

Мъже копаят с голи ръце и лопати през развалините в поразените провинции в отчаяни опити да извадят жертви от отломките. Мощните земетресения убиха най-малко 2000 души.

"Нито една от къщите не е оцеляла. Всички семейства са загубили между 2-ма до цели 12 и повече членове на семействата си", посочи Мулла Абдул Басир, оцелял след земетресението. 

Броят на жертвите се очаква да расте, тъй като все още не е осъществен достъп до по-отдалечените райони и не е приключила оценката на щетите, посочи службата.

Повече от 11 000 души са пострадали от поредицата земетресения в афганистанската провинция Херат от събота сутринта, заяви Службата на ООН за координация по хуманитарните въпроси.

Хуманитарната организация отдели 5 милиарда долара за спешна помощ и отправи призив към дарителите да предоставят средства час по-скоро щом станат ясни нуждите след опустошителните трусове.

Китайският Червен кръст предложи да предостави спешна парична помощ в подкрепа на спасителните работи след земетресението в Афганистан за сумата от 200 000 долара, която да бъде изпратена на Червения полумесец.