Свят

Израелската армия започна да нанася удари и в Ливан, броят на жертвите расте (Обновена)

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

24 часа след началото на боевете между ислямистката групировка Хамас и Израел властите все още определят ситуацията като "състояние на война". Броят на загиналите и ранените продължава да расте и на израелска територия, и в Ивицата Газа, където се съобщава за убити десетки палестински бойци.

Израелската армия заяви днес, че е подложила на артилерийски обстрел район в Ливан, от който са били изстреляни снаряди срещу Израел.

"Израелските сили за отбрана понастоящем подлагат на артилерийски обстрел район в Ливан, от който бе произведена стрелба" срещу Израел, се казва в изявление на израелските въоръжени сили.

"Израелските сили за отбрана са подготвени за всички сценарии и ще продължат да действат във всички региони и по всяко време, за да гарантират сигурността на израелските граждани", се казва още в изявлението, цитирано от БТА.

Снаряди, изстреляни от територията на Ливан, поразиха израелски военен пост във Фермите на Шабаа рано тази сутрин, заявиха пред Ройтерс трима източници в сферата на сигурността. Според източниците това е станало причина в отговор Израел да подложи на артилерийски обстрел района в Ливан, от който са били изстреляни снарядите.

По-късно ливанското шиитско движени "Хизбула" пое отговорност за атаката, като заяви, че действа "в солидарност" с палестинския народ.

В писмено изявление на "Хизбула" се казва, че атаката е била насочена срещу три поста, включително срещу "обект с радар" във Фермите на Шабаа - територия, окупирана от Израел през 1967 г., за която претендира Ливан.

 

Mасирани израелски удари в Газа, броят на жертвите и ранените расте

Междувременно продължават боевете между армията на Израел и бойците от ислямистката групировка „Хамас“. Според властите в Тел Авив най-малко 300 израелски граждани са загинали от началото на конфликта. Тел Авив и други централни израелски градове бяха поразени от нов ракетен обстрел, а властите в страната заявиха, че се борят с екстремисти на 22 места. Израелската армия поиска от жителите на няколко района на Ивицата Газа да напуснат домовете си в подготовка за ответни удари срещу „Хамас“.

Хиляди са ранените, а работата на медиците се затруднява от продължаващите удари. При един от тях палестинска ракета порази болница в крайбрежния град Ашкелон. В следствие на атаката има само материални щети.

Преди малко получихме директен удар от ракета. Опитваме се да прегледаме щетите, които бяха нанесени на болницата. Това беше много труден ден.

Тал Бергман, старши болничен служител

Израелският премиер Бенямин Нетаняху определи ситуацията като дълга и трудна война и обяви, че армията ще действа, за да унищожи палестинското движение „Хамас"

Това, което се случи, не се е случвало в Израел досега и аз няма да позволя да се случи отново. Цялото правителство стои зад това решение. Израелските отбранителни сили незабавно ще използват цялата си сила, за да унищожат способностите на „Хамас“. Ще ги победим и ще отмъстим за този черен ден, който те нанесоха на Израел.

Бенямин Нетаняху, министър-председател на държавата Израел

Съобщава се и за десетки взети заложници, но техният брой не се уточнява.

Според говорител на израелската армия ситуацията не е изцяло под контрол. Той допълни, че тези отвличания ще дадат своето отражение върху развитието на конфликта. А директорът на Асошиейтед прес за Израел Джо Федерман заяви, че основна роля за справяне със ситуацията ще има екипната работа на правителството на страната.

Стана ясно, че има ситуации със заложници и престрелки, които продължиха през целия ден. Това е приоритет номер едно. Очакваме още въздушни удари. Това вече се случва. Има и планове за мобилизиране на допълнителни военни части, както и възможност за сухопътно нахлуване.

Джо Федерман, директор на АП за Израел и палестинските територии

Десетки държави, сред които Съединените щати, Китай и Украйна, изразиха подкрепата си за Израел. По-късно през деня се очаква да се проведе събрание на Съвета за сигурност на ООН по темата.

Припомняме, че ситуацията в Израел и на Западния бряг отдавна е напрегната. От началото на годината бяха убити 29 израелски граждани, както и 207 палестинци.