България

Тихомир Безлов: Трябва да има конкуренция на фирми за контрола на ГКПП "Капитан Андреево"

От Euronews България Euronews България

Ако упражняването на фито-санитарен контрол на ГКПП "Капитан Андреево" се повери на държавна институция, която от своя страна наема хора от местната общност, вие ще имате пак същия риск от злоупотреби. Трябва да се търси конкуренция между фирми, които да участват в този гранично-пропусквателен режим.

Това заяви в студиото на "Добро утро, Европа" анализаторът Тихомир Безлов по повод последните събития около скандала с контрола на ГКПП "Капитан Андреево".

Безлов посочи, че огромната част от износа на Турция не е за България, а за Западна и Централна Европа, където не разчитат на българския фито-санитарен контрол.

Не е нужно да се правят политически пресконференции, а просто да се видят отклоненията, които са констатирали западните партньори, защото ние приказвайки затова, как България нищо не върши, си нанасяме стратегически щети.

Тихомир Безлов, анализатор

Той призова да не се опитваме да досриваме и без това достатъчно негативната репутация на България.

По думите му западни журналисти са започнали да го търсят с въпроси за контрола върху трафика на наркотици през българо-турската граница.

"Хероинът практически е спрял по цялата линия от Турция до Западна Европа, просто защото талибаните в Афганистан са блокирали износа", подчерта Безлов.

Какво ще се случи и с коя фирма ще бъде заменена упражнявалата досега фито-санитарния контрол на пропусквателния пунк ще покаже дали става въпрос за чисто политически сблъсък или не, смята анализаторът.

"Ресурсноважни точки се договарят, за тях се преговаря и обикновено преговорите вклчючват преразпределяне на ресурси", коментира Безлов и уточни, че ситуацията все пак е различна в сравнение с предишните времена. 

"Сега много рядко се стига до насилие например", отбеляза той.

Анализаторът припомни, че през годините е имало периоднични арестувания на митничари и граничари по десетки души, както и публикуване на СРС-та, разкриващи как се разпределят купчини банкноти.

Според Безлов ще бъде интересно да се наблюдава дали при евентуално служебно правителство ще бъдат направени други разкрития около БАБХ, която по думите му е в зоната на влияние на БСП, респективно Корнелия Нинова.

Целия разговор вижте във видеото.