Икономика

HR експерт: Образованието се адаптира много бавно към изискванията на трудовия пазар

От Марина Матева Марина Матева Водещ

„Висшите учебни заведения се движат като цяло малко по-бавно, отколкото пазарът на труда. Технологичните промени водят до резки промени в нуждите трудовия. За висшите учебни заведения ще става още по-трудно да се адаптират към тази нова реалност.“

Това коментира в студиото на Euronews PrimeTime Мария Стоева – директор „Продажби и бизнес развитие” в Агенция за подбор на кадри.

В края на миналата и началото на тази година започнахме активно да използваме изкуствен интелект в работата си, което вече дава ефект в определени сектори на икономиката, а това много бавно и трудно ще може да се въведе и в университетите.

„Икономиката и пазарът на труда започват да се движат малко по-бързо, отколкото образованието може да поеме“, посочи HR експертът.

Младите хора са насочени към професии, свързани с информационни технологии, маркетинг, финанси и т.н. Докато доста „по-стари“ професии не са интересни на младите хора, например тези в производството, които все още са много необходими на пазара на труда. Търсенето и предлагането не са изравнени в много сектори“, каза още Стоева.

Дори студентите по дадена специалност да са достатъчно на брой, а те не са, след като завършат, много от тях напускат и по този начин отново има недостиг на работна ръка в съответния сектор.

„Има професии, които започнаха да са по-добре платени в последните една-две години, а там все още няма достатъчно голям интерес. Например учителската професия, където заплащането става по-конкурентно“, отбеляза експертът.

По нейните думи няма сектор на икономиката в България, който да не изпитва недостиг на работна ръка.

Според Стоева интересът към дадени професии ще се покачи, ако потенциалните служители могат предварително да се запознаят отвътре с работната среда и процес.

Има сериозни различия по региони, коментира специалистът.

Докато в София студентите могат да имат гъвкава заетост със сравнително добро заплащане, то в малките градове възможностите са много ограничени, посочи тя.

Целия разговор вижте във видеото.