Общество

Протестът на миньори и енергетици блокира основни пътища в страната, отказаха среща с премиера (Обновена)

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

Повече от 48 часа недоволните служители във въглищните централи са блокирали движението по магистрала "Тракия" в района на Стара Загора. Вчера на място там отиде министърът на енергетиката Румен Радев, от когото протестиращите поискха териториалните планове на Стара Загора, Кюстендил и Перник, които вчера бяха изпратени в Европейската комисия, да  бъдат изтеглени и преправени с тяхно участие.

Подбалканският път в района на Гурково също е затворен. Продължава и блокадата на Прохода на Републиката, което създава много затруднения за шофьорите. Блокиран е вече и пътят Раднево-Нова Загора на изхода на Нова Загора. 

Работещите в мини "Бобов дол" също излязоха на протест. Пътят Кюстендил-Дупница е блокиран, към момента АМ "Струма" е свободна за преминаване и в двете посоки, предава БГНЕС. 

Премиерът Николай Денков кани в 16 часа представители на енергийния бранш и лидерите на двете най-големи синдикални организации на среща в Министерския съвет, на която да обсъдят бъдещите стъпки на властта за запазване на работните места в трите въглищни района.

Протестиращите обаче са категорични, че не желаят да отидат на срещата с премиера и заявяват, че той не е чул исканията им по време на протеста в столицата преди седмица. 

Ресорният министър вече обяви, че териториалните планове вече са изпратени в Европейската комисия.Правителството взе решение документите да бъдат изпратени в срок, тъй като в противен случай България можеше да изгуби близо 3 и половина млрд. лева по плана за справедлив преход. Правителството обеща и 36 месечни социални пакети за тези, които изгубят работата си в резултат на прехода към зелена енергия.