Спорт

Кристиано Роналдо - първият играч в историята с над 1000 мача в кариерата си без загуба

От Euronews България Euronews България
Ronaldoalnassr FB Снимка: Facebook

Суперзвездата на световния футбол Кристиано Роналдо прибави още един впечатляващ рекорд към богатата си визитка. Португалецът вече е първият играч в историята с над 1000 мача зад гърба си, в които не е допускал загуба. За постижението съобщиха от Международната федерация по футболна история и статистика.

То стана факт след последните две срещи за 38-годишния нападател, в които той регистрира победи със своя Ал-Насър.

Рекордът се превърна в реалност след мача от Азиатската шампионска лига на 19 септември срещу Персеполис, спечелен с 2:0. Конкретният двубой на практика бе под №1000 за португалеца без поражение.

При последвалия двубой срещу Ал-Ахли три дни по-късно, спечелен с 4:3, петкратният носител на "Златната топка" записа 1001-вия си мач без загуба.

По този начин Роналдо вече има 777 успеха, 224 равенства и 182 загуби в професионалната си кариера. Той може да се похвали с 21 срещи без поражение с екипа на Спортинг Лисабон, 284 с Манчестър (Юнайтед), 386 с Реал (Мадрид), 114 с Ювентус, 27 с настоящия си клуб и 168 с националния тим на Португалия. През цялата си кариера петкратният носител на „Златната топка“ има 1183 изиграни мача, в които е реализирал 853 гола.

Роналдо е петкратен победител в Шампионската лига - веднъж с Манчестър (Юнайтед) и 4 пъти с Реал (Мадрид). Три пъти е ставал шампион на Англия с "червените дяволи", два пъти е триумфирал с титлата в Испания с "кралския клуб", а веднъж е печелил и италианската Серия А с Ювентус. Най-големият му успех с националната фланелка е триумфът на Евро 2016.

По-рано през годината Международната федерация по футболна история и статистика (IFFHS) обяви, че Кристиано е подобрил и друг рекорд. Според нейната база данни португалецът има най-много голове в различни национални шампионати. 

Още спортни новини вижте във видеото: