Euronews Уикенд

Мюсюлманите отбелязват Курбан Байрам

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Правоверните мюсюлмани, пристигнали на поклонение в Мека, в неделя започнаха ритуала, включващ символично замерване на сатаната с камъни. Това е първият ден от Курбан Байрам, Празника на жертвоприношението, който бележи края на хаджа, който тази година е най-мащабен от началото на пандемията. 


На разсъмване малки поклоннически групи надойдоха в долината Мина недалеч от Мека – най-свещения град в исляма в Западна Саудитска Арабия. Както предвижда церемонията, те започнаха да хвърлят камъчета по бетонни колони, символизиращи сатаната. Те бяха събрани предишния ден от равнината Муздалифа, където правоверните прекараха нощта под открито небе, след като през деня се събраха за молитви на хълма Арафат. Смята се, че там пророкът Мохамед е произнесъл последната си проповед.

 

Хвърляме камъчета от Големия джамарат, след като направихме молитвите на разсъмване и след това се преместихме в Мина.

Ибрахим Камел, египетски поклонник

Дойдохме тук за хвърлянето на камъчетата на Джамарата. Със сигурност се чувстваме много горди след завършването на хаджа и се радваме изключително много, защото днес празнуваме нашия празник Курбан Байрам.

Изхар Анджум, индийски поклонник

Много мюсюлмани празнуват четиридневния празник, като колят ритуално добитък и раздават месото на семейството, приятелите и нуждаещите се.


Пребиването на сатаната с камъни е последният етап от голямото поклонение, събрало тази година близо един милион мюсюлмани, включително към 780 000 от чужбина, след две години строги ограничения, свързани с COVID-19.


През 2015 г. този ритуал стана причина за трагедия поради голяма блъсканица, довела до смъртта на около 2300 души.


Хаджът - едно от най-големите религиозни събирания в света, е сред петте стожера на исляма и трябва да бъде извършен поне веднъж в живота от всеки мюсюлманин, разполагащ с необходимите средства. През 2019 г. в него участваха 2,5 милиона души от цял свят, но през следващите години пандемията накара властите на кралството да разрешат участие едва на няколко хиляди души, живеещи в страната.


Липсата на разрешения за поклонници от чужбина през 2020 и 2021 г. дълбоко разочарова правоверните, които спестяват понякога с години, за да могат да участват в поклонението.


Саудитска Арабия запази ограниченията за тазгодишния хадж, за да ограничи разпространението на вируса, като участието на 1 милион ваксинирани мюсюлмани беше по-малко от половината от квотите преди пандемията.