Политика

Иво Инджов: Вождът на ГЕРБ показва неуважение към избирателите си

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Дни до началото на предизборната кампания – все още комплектът от кандидати не е запълнен. Липсва играчът на ГЕРБ, но пък има догадки и предположения. Имаме ли избор за тези избори коментираме с журналиста Петър Пунчев и политолога Иво Инджов.

„Нямам допълнителна информация, но ми изглежда доста вероятно, че Антон Хекимян ще бъде кандидатът на ГЕРБ за кмет на София. Друг е въпросът доколко този избор е силен и дали това не е поредният вариант на президентските избори“, смята Пунчев.

„Става все по-тежка тази теза, защото един месец преди самите избори основната политическа сила, която доминира в електоралните проучвания, няма кандидат за кмет на София. Това държи напрежението, но и поражда спекулации, че могат да се правят всякакви договорки, разновидности на сглобката на национално ниво в София, като се издигне един неизбираем кандидат, пък било то интересен. Нещата могат да отидат в такава посока ПП-ДБ да слечели изборите в София, но ГЕРБ да си вземе каквото ѝ се полага в общинския съвет и по тази линия да работи сглобката“, прогнозира Иво Инджов.

Хекимян е много популярен и той със сигурност ще привлече гласове, които ще отидат за общински съветници.

Петър Пунчев, журналист

„Това е по скоро поредното доказателство, че журналистът може да запушва дупки навсякъде. След 10 години Хекимян може да е един добър кандидат за кмет. Аз мисля, че ГЕРБ ще го използват повече за вътрешно развитие, защото няма време да се култивира като кмет“, допълни Пунчев.

„ГЕРБ на много места бутат властта в ръцете на малката либерална коалиция и има анализи на колеги, които казват, че по този начин тази коалиция ще предаде с власт и Борисов ще може да дръпне килимчето, тогава когато поиска и ако поиска“, посочи Инджев.

„Трябва да се води и разговор за корупционния модел на управление в големите градове и в малките също. Кандидатът на ПП-ДБ е на терен от много време и основният разказ е как нещата да бъдат по-добри“, добави той.

„Една от най-големите находки в българската журналистиката е думата сглобка. Това е много добро, защото в инженерен смисъл сглобката може да се окаже нещо изключително здраво и важно и ние можем да останем изненадани от това как тази на пръв поглед паянтова комбинация от последните избори може да издържи цял мандат“, коментира Пунчев.

Трябва да се има предвид, че остава прекалено малко време. Много трудно Хекимян може да влезе в обувките на кандидат за кмет и човек, който познава градоустройствените проблеми.

Иво Инджов, политолог

Според Инджов в ГЕРБ просто се търси изход от ситуацията.

„Голямата изненада е, че до последния момент няма кандидат. Това показва едно неуважение към избирателите на ГЕРБ отстрана на вожда. Тази партия няма ли си структури, няма ли вътрешна демокрация?“, попита той.

„На мен лично ролята на ДПС в този момент не ми е съвсем ясна. Всеки преследва собствените си интереси. Въпросът е доколко големите партии могат да бъдат гъвкави“, каза Пунчев.

Според Инджов ДПС е част от коалциията.

„Каза го и Борисов, после се отметна, но в крайна сметка всичко става с намесата и подкрепата на ДПС и Делян Пеевски. Той се явява говорител на основните реформи. Нищо не се решава без Пеевски в момента – човекът, който беше в списъка Магнитски, срещу когото имаше масови протести. Истината е, че като политическа партия най-сериозно и професионално работи ДПС“, подчерта политологът.

Целия разговор вижте във видеото.