Свят

Атаки срещу болници: Според СЗО Русия е разрушила над 200 здравни заведения в Украйна

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 05 08 171911

Над 200 атаки срещу здравни заведения са документирали от Световната здравна организация. Генералният ѝ директор посети Киев, откъдето заяви подкрепа за украинците във войната с Русия

От правителствения пресцентър в украинската столица Киев генералният секретар на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус призова Москва да сложи край на войната срещу своята съседка.

Моето послание към целия народ на Украйна е следното: СЗО стои зад вас. Ще направим всичко възможно, за да подкрепим правителството в усилията му да лекува ранените, да поддържа здравните услуги и да укрепва здравните системи на Украйна. Но има едно единствено лекарство, което СЗО не може да достави и от което Украйна се нуждае повече от всяко друго, и това е мирът. Отново призоваваме Руската федерация да спре тази война.

Тедрос Гебрейесус, генерален секретар на Световната здравна организация

От СЗО съобщиха, че от началото на войната са били атакувани 200 здравни заведения.

Напълно неприемливи са умишлените атаки срещу здравни заведения и здравните работници и пациенти, които са в тях. Ще продължим да документираме тези атаки.

Майк Райън, директор на СЗО по спешни случаи

От СЗО ще предадат данните за атаки срещу болници на институции като ООН и Международния наказателен съд, за да "преценят дали са извършени престъпления".