Европа

Зелен билет за три евро не успя да запали австрийците за борбата с вредните емисии

От Euronews България Euronews България
Subway 2367407 1280 Снимка: Pixabay

Австрийците да слязат от автомобилите си и да използват обществения транспорт, тъй като замърсяването от вредните емисии става все по-голямо. С този призив правителството във Виена предприе интересна инициатива, известна като KlimaTicket.

KlimaTicket е годишна карта за обществения транспорт, която позволява на потребителя да използва всички редовни услуги (обществен и частен железопътен транспорт, градски и обществен транспорт) в определен район за една година: регионални, междурегионални и национални.

В уебсайта на инициативата се посочва, че "KlimaTicket е нещо повече от билет за обществен транспорт. Той е билетът, с който се стремим да постигнем заедно целите на Парижката конференция за климата".

Австрийските власти са опитали да привлекат и не толкова загрижените за глобалното затопляне граждани чрез атрактивна цена за билета от три евро на ден за лицата между 21 и 65 години. 

Опитите им обаче не са се увенчали с голям успех.

Въпреки че е на разположение от две години, KlimaTicket се използва от по-малко от 3% от населението на Австрия. А това навежда на заключението, че борбата с вредните емисии от автомобили на този етап остава доста неравна. 

При първото въвеждане на системата бум на търсене е имало, но оттогава билетът е в застой, показват данните. И все пак малцината, които продължават да използват KlimaTicket, го намират за много полезен.

"Живея в Долна Австрия и пътувам до работа само с влак, но след това използвам билета във Виена за други видове транспорт като автобус и трамвай", сподели Марк, работник, който всеки ден пътува между Холабрун и Виена.

Мнозинството все още разчита на автомобилите

За разлика от Марк, Кристин е от мнозинството, което разчита на автомобилите си. Тя решава да не купува KlimaTicket, тъй като може да стигне до работа само с кола. А когато й се налага да пътува с влак, продължава да си взема еднократни билети, както досега. 

"Не мога да си представя, че ние като семейство някога ще се справим без кола. Мисля, че особено в селските райони хората ще имат нужда от кола още известно време", обяснява Кристин.

Въпреки че австрийците са най-често пътуващите с железопътен транспорт в ЕС, някои части на страната все още са слабо свързани с други. Особено това се отнася за планинските. 

Но според статистика на една неправителствена организация за мобилност, наречена Verkehrsclub Österreich, KlimaTicket все още има голям шанс. 

"Проучванията на удовлетвореността показаха, че хората предпочитат KlimaTicket, за да не се налага да купуват непрекъснато отделни билети. С други думи - удобство", казва Михаел Швендингер от организацията.