Свят

Шиндзо Абе почина от раните си

От Euronews България Euronews България

Шиндзо Абе почина от раните си, след като бе прострелян на предизборна проява в японския град Нара. 

По-рано днес националният телевизионен оператор NHK съобщи, че мъж на около 40 години е бил арестуван за опит за убийство и от него е било конфискувано оръжие, като се позова на полицейски източници.

Бившият лидер е произнасял реч на мероприятие преди изборите за горна камара на парламента в неделя, когато се е чули изстрели, съобщиха NHK и информационната агенция Kyodo.

"Той изнасяше реч и един мъж дойде отзад", разказва млада жена на мястото на инцидента пред NHK.

"Първият изстрел прозвуча като пиратка. Той не падна и се чу вторият - той беше по силен, видяхме искра и дим", добави тя.

"След втория изстрел хората го наобиколиха и му направиха сърдечен масаж", добави свидетелката.

67-годишният Абе е припаднал и е кървял обилно от врата, съобщи източник от неговата управляваща Либерално-демократическа партия пред информационната агенция "Джиджи".

Нито ЛДП, нито местната полиция успяха да потвърдят веднага съобщенията.

NHK и Kyodo съобщиха, че Абе е бил откаран в болница и изглежда е получил сърдечен арест - термин, използван в Япония, при липса на жизнени показатели и обикновено предшества официалното удостоверяване на смъртта от съдебен лекар.

Няколко медии съобщиха, че Абе изглежда е бил прострелян отзад, вероятно с пушка.

 

Извършителят е 41-годишен мъж, който стреля два пъти срещу бившия премиер от самоделно огнестрелно оръжие.

Абе беше откаран в болница с хеликоптер. Лекарите му преляха кръв и се бориха за живота му в продължение на няколко часа.

Нападателят обясни деянието си с факта, че не харесва политиката и поведението на Абе, но подчерта, че няма нищо против непосредствените политически възгледи на бившия министър-председател.

 

Най-младият и най-дългогодишният

Шиндзо Абе е най-дългогодишният министър-председател на Япония, заемаше поста през 2006 г. за една година и отново от 2012 г. до 2020 г., когато беше принуден да се оттегли поради сериозни здравословни проблеми. Той произхожда от известна политическа фамилия. Има двама премиери в семейството си – баща му Шинтаро Абе и дядо му Набосуке Киши. Последният е смятан за военнопрестъпник заради действията си по време на Втората световна война.

Започва политическата си кариера през 1982 г., а през 1993 г. е избран за депутат. Звездата на Абе изгря по времето на един друг дългогодишен и много обичан японски премиер Джуничиро Коидзуми. През 2003 г. е назначен за генерален секретар на правителството, което го извежда малко по-късно до премиерския пост през 2006 г.

Абе ще бъде запомнен и с това, че често посещаваше храма Ясукуни, където са погребани 14 военнопрестъпници от времето на Втората световна война. Светилището е символ на японския милитаризъм. Заради тези си визити той беше остро критикуван в страните, пострадали от Япония, на първо място Южна Корея и Китай.

По време на управлението си Абе се опита да урегулира отношенията с Русия за Курилските острови. Япония даже подари куче акита на президента Владимир Путин, но това така и не донесе необходимия пробив.

 

Абе и България

На 14-15 януари 2018 г. Шиндзо Абе в качеството си на премиер на „Страната на изгряващото слънце“ посети България. Неговата визита бе първата от много години и се осъществяваше буквално броени дни след началото на първото Българско председателство на Съвета на Европейския съюз. Тогава Абе разговаря с тогавашния премиер Бойко Борисов и с президента Румен Радев. Основният фокус на разговорите на високопоставения японски гост в София бяха засилването на икономическите връзки между двете страни и ролята, която България може да изиграе като мост между Япония и страните от Западните Балкани. Последното кореспондираше с основната тема на българското председателство свързана с връщането на разширяването на ЕС със страните от региона.

Връзките между Япония и България наистина могат да се определят като приятелски. Нашата страна е много добре позната в Япония благодарение на киселото мляко, розовото масло, уникалните български певчески гласове, Котоошу, българо-японското семейство Маеда. /БГНЕС