Цвят

30 години "Досиетата Х": Десетте епизода, които всеки трябва да гледа

От Euronews България Euronews България
Xfiles Cover Снимки: Euronews

Този месец "Досиетата Х" празнува своята 30-годишнина, така че какъв по-добър момент да си припомним едно от най-култовите телевизионни предавания на 90-те години?

За тези от вас, които все още не са имали удоволствието да гледат създаденият от Крис Картър сериал, трябва да кажем, че той проследява работата на специалните агенти на ФБР Фокс Мълдър (Дейвид Духовни) и Дана Скъли (Джилиан Андерсън), които разследват широк спектър от необясними свръхестествени случаи.

Мълдър е обсебен от конспиративни теории, а Скъли - скептична жена-учен.

Сериалът се излъчва в продължение на девет сезона от 1993 г. до 2002 г. и се завръща за два допълнителни сезона през 2016 г.

В продължение на 11 сезона, 218 епизода и два пълнометражни филма, телевизионната драма остави трайно наследство и преосмисли телевизионния разказ. 

Сериалът също така включва централен женски персонаж, който е равностоен на мъжкия си колега (рядко срещана характеристика по онова време), и става предшественик на сериали като "Бъфи, убийцата на вампири", "Свръхестествено", "Изгубени" и "Граница".

Екипът на Euronews Culture ви препоръчва да се насладите на следните десет епизода, от различни сезони:

10. Mulder and Scully Meet the Were-Monster
Сезон 10, Епизод 3

За какво става дума? Мълдър поставя под въпрос вярванията си в свръхестественото. За щастие, настроението му се променя от нов случай, свързан с труп, намерен в гората край Орегон. Раните на жертвата не изглеждат да са причинени от човешко същество...

Но защо казваме "за щастие"? Досиетата Х бяха възобновени през 2016 г. с шест епизода, които обаче не бяха сред най-добрите за сериала. Трудно ще намерите някой, който смята, че магията на оригиналния сериал е възстановена успешно.

Все пак имаше един връх в средата на 10-ти сезон - епизод "Чудовище на седмицата", който беше като "балсам" след тромавото боравене на Крис Картър с рестартираната митология.

Написан от Дарин Морган (очаквайте това име да се появи няколко пъти по време на този списък), "Mulder and Scully Meet the Were-Monster" съдържа много смях. Освен това сюрреализмът е перфектно балансиран за дългогодишните фенове. Това е почти единственият епизод от сезон 10, който трябва да гледате.

Xfiles N 12 Снимка: 20th Century Fox Television

9. Arcadia
Сезон 6, Епизод 15

Двойка е брутално убита в привидно перфектната планирана общност Falls of Arcadia. Изпратени да разследват, Мълдър и Скъли влизат под прикритие като семейна двойка и се настаняват в бившето жилище на починалите. Там те откриват, че затворената общност функционира по много строги правила. И има фатални последици за тези, които не ги спазват.

"Аркадия" е любим на феновете, защото предлага поглед към това как би могъл да изглежда брачният живот между двамата ни любими агенти на ФБР. Дейвид Духовни е страхотен в ролята на "Роб Петри", а Джилиан Андерсън изпипва всеки комедиен момент в ролята на съпругата му Лора, която не е толкова развълнувана от задачата.

Xfiles N 11 20th Century Fox Television

8.The Lost Art of the Forehead Sweat

Сезон 11, Епизод 4

Сезон 11 е подобрение в сравнение с десети, но все още не е така приковаващ.

В епизод 4 Мълдър среща мъж на име Реджи, който твърди, че го познава. Той казва на Мълдър, че някой се опитва да го изтрие от обществото...

Епизодът, написан и режисиран от Дарин Морган актуализира марката на скептицизма на сериала и го превръща в концепция за истината. Това е един от най-открито политически ангажираните епизоди на сериала, тъй като в самия център на сатирата са тревогите на Тръмп.

Брайън Хъски е превъзходен в ролята на Реджи, а епизодът е забавно, но провокиращо мисълта изследване на това как приемането на фактите, въпреки здравословния скептицизъм, е жизненоважно - особено в страна като САЩ, която многократно се е опитвала да пренапише реалността, за да прикрие по-тъмното си минало.

Xfiles N 10 20th Century Fox Television

7. Pusher
Сезон 3, Епизод 17

Мълдър и Скъли се изправят срещу Робърт Патрик, известен още като "Pusher" - човек, който има способността да кара другите да правят всичко, което той иска, само чрез силата на внушението. Той може да "подтиква" хората да извършват престъпления, да се самоубиват или дори да го оставят да си ходи необезпокояван, след като са го хванали...

Това е поредният епизод, написан от Винс Гилиган, който създава вълнуваща игра на котка и мишка, напрегната от началото до края.

Pusher дава някои емблематични сцени на зрителите, включително онази, в която плачещ агент на ФБР моли за помощ, преди да се самозапали. 

Xfiles N 6 20th Century Fox Television

6. Drive

Сезон 6, Епизод 2

Шофьор и неговият "заложник" са спрени след преследване с висока скорост. Шофьорът е задържан, а жената в колата е явно дезориентирана. Тя е качена в полицейска кола и всичко изглежда приключило... Докато не започва да си удря главата в прозореца на колата, сякаш страда от най-лошото главоболие, което човечеството някога е познавало. И изведнъж.. черепът ѝ се взривява.. И това е само началото...

"Drive" разказва за зловещи правителствени експерименти. Епизодът показва Мълдър на терен, докато Скъли разследва в лабораторията - динамика, която се повтаря (понякога твърде много) в целия сериал.
Лайтмотивът на този епизод е: продължавай да се движиш или умри.

 

Xfiles N 7 20th Century Fox Television

5. Home

Сезон 4, Епизод 2

Убийства, осакатявания, деформирани братя и сестри, кръвосмешение... В най-противоречивия епизод на сериала Мълдър и Скъли се изправят срещу семейство Павлин.

След звездния трети сезон, сценаристите на предаването решиха да вдигнат летвата в четвърти сезон с някои наистина страшни и кървави неща. "Home" е единственият епизод от "Досиетата Х", който е предшестван от предупреждение, и единственият, който е бил забранен...

Всъщност "Фокс" блокира повторното му излъчване три години след премиерата му, тъй като историята се смята за непосилна за студиото. Заигравайки се с някои дълбоко вкоренени страхове, сценаристите Глен Морган и Джеймс Уонг и покойният режисьор Ким Манърс създават един час телевизия, който ужасява и който е вдъхновен частично от анекдот в биографията на Чарли Чаплин.

Xfiles N 5 20th Century Fox Television

4. Squeeze / Tooms
Сезон 1, Епизоди 3 и 21

Мълдър и Скъли проследяват неостаряващ убиец, който може да се вмъкне в малки вентилационни отвори и тесни канали, за да стигне до жертвите си... И като добър духовен ученик на Ханибал Лектър, той взема трофеи, хранейки се с черен дроб, за да оцелее...

"Изстискване" е първият епизод на сериала "Чудовище на седмицата" и поставя високо летвата. Неудържимият убиец беше изигран до съвършенство от Дъг Хътчисън, който се завърна в "Tooms".

И двата епизода демонстрират силата на сериала да балансира между реалната сила на плашенето и по-необичайната фантастика. Този двусериен филм накара цяло поколение фенове да настръхнат, когато видят малките отвори на вентилаторите... И вероятно ги накара да се замислят два пъти, преди да си поръчат черен дроб за вечеря.



Xfiles N 4 20th Century Fox Television

3) Jose Chung's From Outer Space
Сезон 3, Епизод 20

Романистът Хосе Чънг интервюира Скъли за проучване на предстояща книга, която планира да напише, за отвличането на двама тийнейджъри.

"Хосе Чънг от Космоса" напомня, че "Досиетата Х" не винаги се е вземал толкова насериозно и е успявал да се подиграе с жанра научна фантастика/трилър, както и със собствените си трикове с извънземни.

Написан брилянтно отново от Дарин Морган, епизод 20 задава следният въпрос: съществува ли такова нещо като обективна истина? Епизодът се възползва и от странно трогателния заключителен монолог за това как "всички сме сами" във вселената, но не е задължително да бъдем. В края на краищата става дума не толкова за извънземни, колкото за човешка болка.

Xfiles N 3 20th Century Fox Television

2)  The Erlenmeyer Flask
Сезон 1, Епизод 24

Полицейско преследване с висока скорост завършва с прострелване на шофьора. Той успява да избяга, но оставя след себе си малко кръв. Зелена кръв.

Последният епизод на сезон 1 се оказва първият "добросъвестен" епизод с митология. Той поставя основите на всичко, което предстои, и е първият връх на зрителите в конспирацията: експерименти с извънземна ДНК и сенчести заговори.

Епизодът е изпълнен със запомнящи се образи, които ще определят цялостната митология (водните резервоари, пълни с тела в тръби, се открояват). В центъра на финала пък се поставя информатора на Мълдър и Скъли - Дълбокото гърло (Джери Хардин).

Сцената е блестящо подготвена за сезони 2 и 3 - безспорно най-добрите години на "Досиетата Х".

 

Xfiles N 2 20th Century Fox Television

1) Clyde Bruckman’s Final Repose
Сезон 3, Епизод 4

Умореният от света застрахователен търговец Клайд Брукман има ясновидски способности. Той може да предвиди кога и как ще умре всеки и това му е писнало. Едновременно с това сериен убиец се насочва към екстрасенси и гадатели. Брукман, естествено, представлява особен интерес за убиеца...

Няма да ви изненадаме, ако кажем, че Дарин Морган стои зад най-добрия самостоятелен епизод от "Досиетата Х". Той е смразяващ, дръзко забавен и провокиращ размисли за проклятието на знанието.

Покойният Питър Бойл прави най-доброто си изпълнение в ролята на тромавия Брукман, който вижда как животът се подрежда и пазенето на тайни вече не е необходимо.

Бойл печели награда "Еми" за усилията си (както и Морган), а взаимодействието между него и Джилиан Андерсън е удоволствие за гледане. Епизодът постига перфектен баланс между хумор и патос, пример за което е една шега между Брукман и Скъли.

Каква е тя обаче – гледайте и ще разберете!

 



Xfiles N 1 20th Century Fox Television

* Статията е преведена от Euronews Culture.