Свят

Над 2 млрд. души са били в риск от недохранване през 2021 г.

От Euronews България Euronews България

Близо 1/3 от населението на света е изпитало продоволствена несигурност през 2021 г., сочи доклад на Организацията на ООН по прехрана и земеделие. Сред засегнатите държави е Демократична Република Конго, където над 27 млн. души са изправени пред глад. Очаква се проблемът да се задълбочи заради въоръжените конфликти в страната, които до момента са довели до разселването на хиляди.

Бягахме, докато над главите ни се чуваха изстрели. Пристигнахме на ново място без храна, сапун, вода. Ще умрем от глад тук. Моля ви, помогнете ни с храна, вода, тоалетни принадлежности.

Локадия Шимийе, разселена жена

Според ООН войната в Украйна също има значение за глобалната продоволствена сигурност и изхранването.

Украинската криза със сигурност ще има влияние върху доставките на храна. Виждате, че цените на храните, а също и на горивата, се покачват, което оскъпява хуманитарните интервенции. Логистиката е доста важна в Конго и с увеличаването на цената на горивото получаването на хуманитарна помощ ще става по-скъпо.

Абдулайе Савадого, представител на ООН в ДР Конго

За две години броят на засегнатите от продоволствена несигурност е нараснал с 350 млн. души. Най-силно тя се отразява на държавите с по-ниски и нестабилни доходи и проблеми с достъпа до основни услуги.