Европа

ЕП иска от Сърбия да се присъедини към санкциите срещу Русия

От Euronews България Euronews България

Спешен призив от Европейския парламент към Сърбия да преразгледа позицията си към Русия. Законодателният орган одобри резолюция, в която се изразява съжаление от отказа на Белград да се присъедини към санкциите на ЕС срещу Русия след започнатата от нея война в Украйна. 

Мисля, че е наистина спешно, особено в случая със Сърбия, да се вземат някои важни вътрешни решения. Това е страна, която винаги е гледала в различни посоки, когато става въпрос за външната й политика. Сега е моментът да реши къде стои. Надявам се да вземе ясно решение в посока Европа. 

Владимир Билчик, докладчик за Сърбия, евродепутат 

Сърбия води преговори за присъединяване към Европейския съюз от близо 8 години и настоящата й позиция по отношение на Русия може да създаде нова пречка пред диалога. Но това не е единствената й несвършена работа.

Докладът също така подчертава липсата на напредък и дори отстъпление в прилагането на върховенството на закона, свободата на медиите и борбата срещу корупцията. Европейският парламент призовава Сърбия да работи за нормализиране на отношенията с Косово.

За Сърбия включваме необходимостта от подобряване на отношенията не само на политическо ниво. Обръщаме специално внимание и на ниво гражданско общество: подкрепа на диалога, многоезичието и социално-икономическата интеграция на косовските сърби.

Виола фон Крамон-Таубадел, член на групата Зелени/Европейски свободен алианс

В текста на резолюцията е включено очакване Сърбия и Косово да подпишат правно обвързващо споразумение за нормализиране на отношенията "на базата на взаимно признаване".

За пръв път се споменава "взаимното признаване" в официален документ на институция на ЕС като необходимо решение в диалога между двете страни.