Общество

Доц. Георги Лозанов: Не е късно Милена да се извини за обидната дума към ЛГБТ общността

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ
Global_And
Саня Петкова Саня Петкова Репортер

„Казусът не е много прост. Много е важно какво защитават тези хора, които се събират да в подкрепа на Милена Славова. Дали защитават, че гейовете са извратеняци. Ако е така, това е много страшно. Дали защитават правото на Милена да говори по обиден начин за хора, които не харесва? Ако е така, това също е много тревожно.“

Това каза в студиото на „Добро утро, Европа“ медийният експерт доц. Георги Лозанов във връзка с казуса около рокпевица Милена Славова, срещу която беше заведено дело за дискриминация от ЛГБТИ общността за случай от преди 2 години, когато рокаджийката публикува пост в социалната мрежа срещу провеждането на гей парада.

„Ако защитават Милена, защото ѝ симпатизират като певица, която беше един от кумирите на младите в края на соца, именно като борец за свобода и човек с протестен глас, тогава има основание и логика зад този протест. Тук се налагаше просто Милена да се извини за тази дума“, смята медийният експерт.

Днес пред съда се провежда и акция в защита на певицата.

Тук съм, за да защитя свободата на словото и преди всичко да имаме правото да изразяваме мнението си, стига да не сме заплаха за някого или да не нарушаваме нечии права. Милена Славова не е нито заплаха за някого, нито е нарушила нечии права.

Ивайло Тинчев, протестиращ в защита на Милена Славова

Protest Milena Slavova EB Снимка от акцията в защита на рокпевицата: Саня Петкова, Euronews Bulgaria
Protest Milena Slavova3 EB Снимка от акцията в защита на рокпевицата: Саня Петкова, Euronews Bulgaria

„Тя трябва да бъде напълно оправдана“, смята Тинчев. „Аз не харесвам прайда и това е мое право като гражданин. Дали ще го изкажа също е мое право“, посочи протестиращият.

Според доц. Лозанов напоследък тези либерални нагласи започнаха да се експлоатират от една част от либералното общество на запад и това се превръща в една доста репресивна идеология. Според медийния експерт България е слабо засегната от това.

Тя започна да влиза в една антизападна реторика, приближавайки се именно към този проруски национализъм на чичаците и лелките в социалните медии и изпада в соцносталгия.

доц. Георги Лозанов, медиен експерт

Protest Milena Slavova2 EB Снимка от акцията в защита на рокпевицата: Саня Петкова, Euronews Bulgaria

„Аз виждам Милена като борец срещу тази идеология, която доведе до това в САЩ да се разрушават паметници на исторически фигури, съдени срещу една мярка за толерантност, която в момента когато те са действали, въобще не е била валидна“, подчерта доц. Лозанов.

„Руската пропаганда работи по този начин – изключително много хиперболизира моментни трудности, през които минава обществото“, посочи той.

Целия разговор вижте във видеото.