Икономика

Румен Драганов: Пороите не спират туризма, така е навсякъде по света

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Ние трябва да спрем да мислим за Черноморието само като за море. Това са изключително силни културни центрове – Варна, Бургас, местата на юг... Развитие на културната програма е това, което ще доведе повече туристи.

Такава препоръка направи Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.



Ето какво още сподели той за зрителите на Euronews Bulgaria:

Сезонът въобще не е приключил. Все още има много хора на морето, включително и на юг.

Туризмът не са само хората, които не живеят там и отиват по някакъв повод за една седмица през лятото. Там има и посещения при близки, роднини и приятели. Това бедствие генерира посещения на много близки роднини и приятели – част от доброволците са такива. И когато има и такъв вид туризъм, който Световната организация по туризъм определя като номер едно, той подобрява местната икономика.

Другият туризъм не е спрял – видяхме деца да тичат по плажа, веднага след големите наводнения.

Като гледаме сателитните снимки – съвсем малки са участъците, които са значително замърсени. Същото видяхме 2014 година в Аксаково, 2002 година в Ахелой... Като цяло, се справяме с тези ситуации, те няма да спрат.

Засегнати са 4% от хотелите. Ние сме 4-сезонна туристическа дестинация, летният сезон приключва на 22 септември, а тогава ще има доста интензивни пътувания поради празника.

Никой няма да пита каква е чистотата на морето на 15 януари, защото никой не се интересува от това.

Равносметката за летния туристически сезон е, че ние стоим много стабилно. Лято 2023 показа, че вече имаме много висок професионализъм, много добре изградена материална база.

Пороите не спират туризма. Това е навсякъде по света.

Връщането на ставката на ДДС в туризма от 9 на 20 процента не е правилно. Ресторантьорите са част от цялата туристическа верига. Това е стъпка против туризма. Защото трябва да обясним отново на правителството и на министър-председателя, че всичко за Сезон 2024 е договорено през 2021 година.



Цялото интервю вижте във видеото.