Европа

Тежки наводнения и в Турция – има най-малко петима загинаха (Обновена)

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Тежка е ситуацията в Гърция и Турция заради проливните дъждове, които предизвикаха смъртоносни наводнения. Най-малко петима души загинаха, двама от които туристи, а поне още четирима се издирват в Истанбул, след внезапните наводнения, които превърнаха улиците на мегаполиса в буйни реки. Нощната буря наводни частично станция на метрото и наложи евакуацията на десетки хора от градска библиотека.


Прииждащите води отнесоха автомобили и сергии на градския пазар. Кметът на мегаполиса Екрем Имамоглу увери, че се прави всичко необходимо за справяне с последиците от стихията.

За около 3 часа паднаха средно около 130 литра на квадратен метър. Дъждът започна около 6,30 следобед и отслабна към 9,30 вечерта.

Екрем Имамоглу, кмет на Истанбул

В Гърция най-сериозно е положението на остров Скиатос и в близкия до него град Волос, разположен в континенталната част на страната. Проливните дъждове наводниха домове и пътища в много централни части на Гърция, а един човек загина, след като стена се срути върху него. Друг мъж е изчезнал във Волос, след като колата му е била пометена от дъждовната буря. Критично е положението и в Лариса, на около 60 км. От Волос.

Бурята "Даниел" връхлетя западната и централната част на страната в понеделник, като е предизвикала почти 700 повиквания в пожарната служба за изпомпване на вода, отстраняване на паднали дървета и евакуиране на хора. Дъждовете връхлетяха Гърция още преди властите да са успели да се справят с последните огнища на историческите пожари, които обхванаха северната част на страната.