Европа

Криза в британския кабинет – двама ключови министри го напуснаха

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Двама от най-висшите министри от британското правителство подадоха оставки във вторник - ход, който може да предизвести края на управлението на премиера Борис Джонсън след месеци на скандали. Министърът на финансите Риши Сунак и на здравеопазването и социалните грижи Саджид Джавид обявиха, че се оттеглят от постовете си след ден, в който министър-председателят призна, че е трябвало да действа по друг начин след обвиненията за неправомерно поведение на високопоставен член от неговия кабинет. 


"С огромно съжаление трябва да ви кажа, че вече не мога с чиста съвест да продължа да служа в това правителство", обясни мотивите си в писмо Джавид. "Аз съм инстинктивно отборен играч, но британският народ с право очаква почтеност от своето правителство", се казва още в писмото му. 

 

Риши Сунак пък заяви, че "обществото с право очаква правителството да се ръководи правилно, почтено и компетентно".

 

Оставките бяха подадени в момент, когато Джонсън се извиняваше, че е допуснал грешка, защото не е разбрал, че бивш министър, отговарящ за партийната дисциплина на консерваторите в парламента, е неподходящ за работа в правителството, след като срещу него бяха подадени жалби за сексуално посегателство. И Сунак, и Джавид преди това публично подкрепяха Джонсън по време на вихрещия се от месеци скандал за поведението на неговата администрация и информацията за нарушаващи правилата партита в офиса и резиденцията му на „Даунинг стрийт“, когато страната беше в локдаун заради COVID-19.


Надим Захауи ще замени Сунак като министър на финансите, докато на мястото на Джавид ще застане Стив Баркли, твърдят източници от Уайтхол.


Лидерът на лейбъристите Киър Стармър се обяви за оставка на правителството и евентуални предсрочни избори.


Крис Брайънт, високопоставен депутат от лейбъристите и председател на Комисията по стандартите на общините, също призова за общи избори, като заяви в Twitter, че двамата "е трябвало да подадат оставка преди месеци".


"Не трябваше изобщо да поставят (Джонсън) на „Даунинг стрийт“. През цялото време са били съучастници", написа Брайънт в Туитър.

 

Миналият месец Джонсън оцеля при гласуването на доверие от страна на Консервативната партия, но 41% от гласувалите подкрепиха отстраняването му от поста.