Общество

Авиоексперт: Недостигът на пилоти е една от основните причини за хаоса по летищата

От Euronews България Euronews България

Хаос, опашки, отменени полети по летищата в Европа. В разгара на лятото - каква е причината? Темата в сутрешния блок "Добро утро, Европа" коментира Тодор Иванджиков, председател на Асоциацията на авиационната индустрия. 

Липсата на персонал е една от причините. Пътникопотокът се увеличи рязко и бързо, неочаквано. Прогнозите бяха през 2024 г. да се възстанови напълно. Новите прогнози са през 2023 г. Хората след ковид извреднъж решиха да пътуват и да харчат, обясни експертът.

Авиокомпаниите с пътнически полети позагубиха състав, една голяма част от пилотите се преместиха в карго компании или въобще извън тази индустрия. Възстановяването на един пилот отнема между 6 месеца и 1 година, което в момента за авиокомпаниите е голям проблем.

Тодор Иванджиков, председател на Асоциацията на авиационната индустрия

Друг голям проблем е инфлацията и исканията за по-високи заплати от пилотите, допълни той.

Самото обучение на млади пилоти също е изостанало, очаква се недостиг на млади пилоти и всичко това се оказват предпоставки за случилото се е хаос и отменени полети към летищата.

Според Иванджиков обаче, самото отношение на авиокомпаниите към пътниците също трябва да се промени. Той прогнозира, че ще е необходима поне една година за нормализиране на ситуацията.

Въпросът за обезщетенията той определи като "болна тема" и добави, че изплащането им е трудно, особено при нискотарифните компании. 

Вижте целия разговор във видеото