Добро Утро, Европа

Д-р Константинов: Националният план за борба с рака може да бъде приватизиран, ако се приеме в този вид

От Euronews България Euronews България

Министерството на здравеопазването подготвя Национален план за борба с онкологичните заболявания. Той е в синхрон с Европейския план, в който са предвидени 4 млрд. евро за скрининг на рак на гърдата, матката и дебелото черво. Както и за реинтеграция, палеативни грижи и т.н. Според бившия здравен министър д-р Стефан Константинов, който е и директор на Националната онкологична болница, се готви приватизация на Националния план. Защо - това коментира самият той в сутрешния блок "Добро утро, Европа".

Истината е, че закъсняваме с Националния план. Вече година и половина нямаме. Знам, че има работна група в МЗ, но ние - най-голямата онкологична болница, при това държавна, нямаме покана нито на институционално, нито на личностно ниво, обясни д-р Костантинов.

Ако този вариант, който не е официализиран от МЗ и нямаме данни, че министерството го подкрепя, но ако този план види бял свят, мисля че ще бъде приватизиран.

Д-р Стефан Константинов, директор на Националната онкологична болница бивш министър на здравеопазването

Не съм сигурен, че когато става въпрос за един план, който обхваща всички медицински специалности, това е правилното. Това не е персонална атака - ние говорим за принципи и принципът не ми харесва - на мен и на колегите, допълни д-р Константинов.

Той изтъкна още, че няма и нормативна база за регулация и е сложно да бъде определено развитието на онкологичните заболявания и обхватът им сред населението.

Вижте целия разговор във видеото