Политика

Депутатите се събират след ваканцията

От Euronews България Euronews България

Депутатите откриват новата пленарна сесия след близо месец почивка. В първия на народното събрание ще се проведе блиц контрол, като в изслушването участие се очаква да вземе и премиера Николай Денков, заедно с редица министри. Работният ден за парламента ще започне с ранен председателски съвет, на който да се обсъди програмата на Народното събрание. 

Управляващите коалиции ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС са подготвили тежка програма на работа за следващите седмици. Очаква се още първите дни да бъдат обсъдени и приети редица законодателни мерки, свързани с приемането на България в Шенген, както и реформите в законите, свързани с ангажиментите по Плана за възстановяване и устойчивост. Освен тях, парламентът ще обсъди реформите в службите. Ден преди началото на първото заседание, депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков обяви, че ще предложи и внесе пред колегите си от коалицията, а след това и пред останалите парламентарни групи законопроект, който отнема квотите на президента в държавни регулатори и различни органи. Действията му идват след като във сряда президентът отказа да подпише указа за освобождаването на главния секретар на МВР. 

"Имаме няколко законопроекта, ще видим в какъв ред, зависи от програмата", каза на влизане Георги Свиленски от БСП. 

"Сесията ще бъде ползотворна и до колкото вие всички знаете, ще направим всичко възможно да променим онези закони, за да може да се усвоят парите от Плана за възстановяване. По-стабилно управление не съм виждал", коментира Рамадан Аталай от ДПС. 

"Законите, които ще се гласуват няма да са по-маловажни от тези досега - бюджет, КОНПИ. Надявам се мнозинството да е стабилно", каза Мирослав Иванов от ПП.

Според Тошко Йорданов от ИТН най-важната работа на парламента е да гласува оставката на кабинета.