Euronews Primetime

Експерт: Швеция и Финландия ще усилят отбраната на НАТО

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Приемането на Швеция и Финландия е усилване на отбраната на НАТО. Това са високотехнологични страни, с почти пълна оперативна съвместимост на армиите им с тези на Алианса. Такъв коментар направи в студиото на Euronews PrimeTime проф. Румен Кънчев, експерт по международна сигурност и геополитика, относно протоколите, които страните членки на НАТО подписаха днес за приемане на Финландия и Швеция.

Още миналата година Финландия поръча 64 самолета Ф-35, сделката беше приета и тя вероятно се изпълнява. Това са много добре подготвени държави и те силно ще допринесат за отбраната на НАТО, убеден е експертът.

„Повишаването на силите за бойна готовност от 40 хиляди на 300 хиляди души е много важен момент в стратегическата концепция на НАТО и се учудвам, че той не беше коментиран. Този контингент е необходим заради една оценка на военните теоретици, че Русия не може да участва в продължителен, широкомащабен конвенционален конфликт. Ако започне атака срещу страна от НАТО, Русия ще бъде въвлечена в точно такъв, ескалиращ конфликт. И съгласно тази оценка, НАТО трябва да се подготви за такъв сценарий“, поясни проф. Кънчев.

Цялото интервю вижте във видеото.