Европа

Нови руски ракетни удари и твърдения за свалени дронове в Москва

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

За пореден ден Украйна съобщи за руски ракетни удари. Властите в Донецк, Харков и Херсон съобщиха за жертви, ранени и ударени цивилни сгради. А от Москва обвиниха Киев за удари с дронове в района на руската столица. Според военното министерство летателните апарати са били унищожени. Свален е бил и дрон над Черно море.

Министърът на отбраната на Украйна обяви, че скоро на оръжейния пазар в страната се очакват "силни играчи". По думите на Резников ще бъдат подписани няколко споразумения, свързани с оръжейната индустрия. Освен това Киев е засилил значително производството на 155-милиметрови снаряди. 

Междувременно Володимир Зеленски съобщи, че страната му е започнала да произвежда боеприпаси по стандартите на НАТО. 

"Произвеждали сме и продължаваме да произвеждаме различни ракети, включително "Нептун", "Стугна" и "Корсар". Не мога да опиша количеството. Става дума не за десетки пъти повече, отколкото преди войната, а за колосални цифри. Постоянно са на фронта и постоянно се търсят. Военните ни ги одобряват и искат още. Дори не можете да си представите за какви количества става въпрос", посочи Зеленски. 

През есента се очаква Украйна да бъде домакин на международен форум на производителите на оръжия. На този фон руски военен блогър твърди, че в района на Херсон силите на Москва нямат достатъчно боеприпаси.