Култура

Каменоделци в Мексико украсяват със статуи местното гробище

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Гробище в древен мексикански град е украсено с орнаменти, изработени от местни каменоделци. Те са твърдо решени да запазят традицията, въпреки че кариерата, която са използвали техните бащи и дядовци, вече е затворена. Много от тях са самоуки, но някои, като осемдесет и шест годишният Томас Угарте, практикуват професията от години. Гробището на селото е пълно със статуи на светци.

 

Днес в гробището има 16 скулптури, всички светци от квартал Ксочиака. Както виждате, първата е била на Възкресението, по-късно е изграден покрив, купол, а след това е създадена Светата Троица. 

Томас Угарте, каменоделец

Преди десетина години е имало 600 регистрирани каменоделци. Но много от тях са починали оттогава, а децата им рядко са тръгвали по техните стъпки. Предполага се, че сега вероятно са останали около 300 майстори. Повечето от каменоделците имат самостоятелни работилници у дома, които им осигуряват известен доход. Те продават дърворезбите на цени от 500 до 2000 долара, но често не печелят много. За разлика от много занаятчии, които искат да видят произведенията си изложени в музеи, тук каменоделците работят безплатно, за да отдават почит към предците си. 

 

Мисля, че работата в каменоломната не е към своя край, защото много хора харесват тези скулптури. Така че тя не си отива, има много малко работа, но я има.

Томас Угарте, каменоделец

Кариерите, които някога са използвали, сега са само спомен. Но някои вярват, че този занаят ще оцелее. Сега майсторите превозват камък от други щати на север и на запад, а понякога дори и от южния щат Юкатан. За да се справят по-лесно те получават известна помощ от дарения от местното правителство и местните жители.