Политика

Вътрешният министър посочи шест причини да иска отзоваването на главния секретар на МВР

От Софи Цветкова Софи Цветкова Репортер
Kalin Stoyanov Снимка: Софи Цветкова / Euronews Bulgaria

Шест причини да иска отзововането на главния секретар на МВР Петър Тодоров изложи на брифинг вътрешният министър Калин Стоянов. Сред тях той открои липса на организация и контрол, а също и сериозни пропуски в работата му.

Искането за отстраняване на главния секретар направи премиерът Николай Денков миналата седмица. Поводът бе убийството на Алексей Петров, но по думите на министър-председателят Петър Тодоров не работи пълноценно с него и резултатите от дейността му по противодействие на престъпността не са задоволителни. А днес министър Калин Стоянов конкретизира причините за недоволството. 

Сред тях той посочи липсата на планиране и координация, в резултат на което е настъпила смъртта на шестима полицаи.

"В резултат на неосъществен контрол и адекватни действия до 31 май се наблюдава завишаване на престъпления срещу личността, по време на битови скандали, домашно насилие над жени", каза още Стоянов. На следващо място той припомни убийството на психолога Иван Владимиров-Нав, извършено от бивш служител на МВР. Както и че майката на Нав многократно е подавала сигнали за тормоза, на които не е обърнато внимание. 

Убийството в Цалапица е сред другите аргументи на Калин Стоянов. В този случай той отново посочи бездействие от страна на МВР. 

"Липса на организация и контрол, и сериозни пропуски, което е основание за прекратяване на правомощията. До назначаването на нов главен секретар, неговите правомощия ще се извършват от заместника му", заключи министърът. Той заяви, че име за нов главен секретар на МВР до момента не е обсъждано, защото първо трябва да приключи процедурата по освобождаване на Петър Тодоров. 

Как ще приключи тя зависи от президента Румен Радев, който по закон назначава и освобождава главния секретар на МВР по предложение на правителството. Калин Стоянов вече е внесъл такова предложение в президенството. 

От брифинга му стана ясно още, че няма напредък в развитието на два от последните нашумели случая - убийството на Алексей Петров и издирването на Петър Петров, известен като Еврото.