Европа

Германия може да легализира притежанието и употребата на канабис

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Кабинетът на Германия е на път да одобри план за либерализиране на правилата за канабиса, с което се създават условия за декриминализиране на притежанието на ограничени количества от веществото. Последното предложение на здравния министър предвижда легализиране на притежанието на до 25 грама канабис или до 50 грама на месец, за развлекателни цели. Количеството е ограничено до 30 грама за лица под 21 години. На физически лица ще се разреши да отглеждат до три растения у дома.

"Това, което получаваме от министъра на здравеопазването, е свръхрегулация и продължаващо заклеймяване на употребяващите канабис. Целта е легализацията със специализирани магазини, свободно домашно отглеждане и свободно търговско производство на коноп. Така че социалните клубове за канабис да могат да работят. А след това и в целия ЕС", каза Оливер Ваак-Йюргенсен, ръководител на High Ground Berlin.

Дясноцентристката опозиция не е съгласна с това, твърдейки, че правителството настоява за легализирането на един рисков наркотик въпреки европейските правни пречки и експертното мнение. Организацията, представляваща германските съдии, също разкритикува плана, който според нея по-скоро ще увеличи, отколкото да намали тежестта върху съдебната система, и може да увеличи търсенето на канабис на черния пазар.

През почивните дни стотици хора, подкрепящи легализирането на канабиса, взеха участие в "Конопения парад" в Берлин - събитие, което се провежда от 1997 г. насам.

"Хората употребяват канабис откакто се помнят, от хилядолетия, и нищо няма да ги спре. Никаква забрана. И затова те трябва да могат да го правят безопасно. И да получават своя канабис от контролиран източник, където просто няма опасност, каквато има днес на черния пазар", смята Милена Навротек, демонстрант и член на Лайпцигския социален клуб за канабис. 

Планът ще позволи на жителите на Германия, които са навършили 18 години, да се присъединят към "клубове за канабис" с нестопанска цел с максимум 500 членове всеки. На клубовете ще бъде разрешено да отглеждат канабис за лична консумация на членовете. Очаква се да бъде разрешено и на членовете на "клубове за канабис" да го купуват свободно. Членството в няколко клуба няма да бъде разрешено.