Икономика

Дефицит на работна ръка във всички сектори

От Euronews България Euronews България

Безработицата в Еврозоната се е свила до рекордно дъно през май, а икономиката е продължила да се възстановява въпреки ускорената заради войната в Украйна инфлация. Това показват данните на европейската статистическа служба Евростат.

У нас безработицата през май е била в размер на 4,3%, запазвайки стабилното си равнище от април. Все повече работодатели алармират, че не достига качествена работна ръка.

Така ли е за всички сектори и какви са тенденциите на пазара на труда коментира в студиото на „Добро утро, Европа“ Християн Петков, който е оперативен директор в голяма компания за набиране на кадри. 

Той заяви, че след края на Ковид пандемията пазарът на труда е успял да се възстанови и в момента се намира в едно „здравословно състояние“.

„За момента тенденцията е повече от стабилна. От началото на 2022 г. всеки месец броят на предложенията и възможностите нарастваше. Единствено изключение е месец юни“, отбеляза още Петков.

Той посочи, че най-голямо търсене на работна ръка има в сектора „Търговия и продажби“, следван от „Хотелиерство и туризъм“, а на трето място е сектор „Производство“.

Петков отбеляза, че в сектора на ИТ заплащането варира от 3000 лв. до 9-10 хил. лв. нето. По думите му една стабилна част от безработните в България са хора, които просто нямат желание да работят.

Вижите целия разговор във видеото.