Политика

Вежди Рашидов: Политиката посреща с цветя и изпраща с камъни. Всеки ще плати тази цена

От Софи Цветкова Софи Цветкова Репортер

Вежди Рашидов обяви вчера, че подава оставка от всичките си партийни и парламентарни постове. И че напуска политиката. Причината е недопустимо изказване по адрес на жените - жертви на насилие, направено край неизключените микрофони в пленарната зала. Като едно от ярките лица в българския преход и българската политика, Рашидов често предизвикваше скандали и противоречиви коментари. Предлагаме ви част от по-любопитните епизоди от публичната му биография в репортажа на Софи Цветкова:

Вежди Рашидов е човек с титли. И политик с титли. Два пъти министър на културата, два пъти председател на комисията по култура и медии в парламента. Именит скулптор. И носител на висок „орден“, присъден му символично от силовата групировка "Мултигруп на" Илия Павлов в зората на българския преход.

Аз ще връча една награда, тя е много висока награда... Почетна титла "главен мултак" – алинея първа и единствена, титлата се присъжда за особени заслуги към "Мултигруп".

Илия Павлов, „Мултигруп“

Особена заслуга е последователната вярност на Рашидов към ГЕРБ и Бойко Борисов още от 2009 година, когато за първи път стана кандидат за депутат в Кърджали. От тогава Рашидов вече е и политик - известен с острия си език, който редовно предизвиква скандали и възмущение. Но и който често успяваше да трогне и разчувства както депутатите, така и обществото.

Така стана в деня, когато получи още една титла – на парламентарен председател, макар и компромисен - след безпрецедентно тридневно заседание и пет неуспешни опита.

„Има кворум...а, момент, откривам първото заседание на 48-ото НС. Предвид вече посребрялата ми коса, бялата ми брада явно на мен се пада честта да открия 48-ото НС.“, каза Рашидов при откриването на новия парламент.

Но при Вежди Рашидов затрогващата емоционалност почти винаги е съпроводена от скандали. Още преди десетилетия е арестуван и разследван за нападение над полицай, но впоследствие е оправдан. Обществото не научи нищо за катастрофата, в която се оказа замесен преди 2 г. В разгара на войната скандализира и с позиция, че руският посланик Елеонора Митрофанова непременно трябва да бъде поканена за откриването на Народното събрание, което самият той по-късно оглави. Неглижира позиция на интелектуалци с искане за оставката му. И ги нарече „пълнеж“.

Но пък за сметка на това горещо защити лидера си Бойко Борисов за вулгарното му определение по адрес на тогавашния парламентарен председател Цвета Караянчева.
 
Пак заради отношение към жените дойде и последната капка, която преля чашата му - нецензурните определения, които неволно микрофоните в пленарната зала уловиха след дебата за жертвите на насилие.

Парадоксално, политикът, който трогна пленарната зала с призиви срещу омразата, подаде оставка и напуска политиката заради реч на омразата.
 

Откъде дойдохте с толкова омраза, къде се родихте, че мразите бе хора?!

Вежди Рашидов

Рашидов е поредно знаково лице от ГЕРБ, с което партията се разделя – дали заради публичен скандал, или вътрешнопартийно неудобство - подобно на Владислав Горанов, Цветан Цветанов, Искра Фидосова, Симеон Дянков и редица други. 
 
"Аз знам, че политиката посреща с цветя и изпраща с камъни, зная, че всеки от нас ще плати тази цена, но ние сме длъжни да запазим мечтите си", казва Вежди Рашидов, напускайки политиката. 

Вижте още във видеото.