Euronews Primetime

Маринела Величкова: Наративът в Скопие е променен

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

На този етап наративът и сред управляващите, и в медиите сякаш е леко променен, леко поуспокоен. Сякаш в няколкото дни, в които България каза „ОК“ на преговорната рамка и на предложението на френското председателство, а РСМ каза, че то е неприемливо, започна едно преосмисляне „а сега накъде“. Това каза в Euronews PrimeTime Маринела Величкова, коресподент на БТА в Скопие, за най-новото „френско предложение“ за решаване на спора между РСМ и България.

Всъщност, в общото говорене и премиерът, и външният министър бяха доста лаконични. Стево Пендаровски го определи като „малко по-добро“. Имаше една доста пространна и не съвсем изненадваща пресконференция на опозицията, уточни Величкова.

 

В тази пресконференция Християн Мицкоски посочи разликите в първото и второто предложение, които не звучат като особени разлики. Това дава отговор и на реакцията от българска страна, която тук много внимателно беше проследена, на думите на външния министър Теодора Генчовска, която каза, че не става въпрос за ново предложение.

Маринела Величкова, кореспондент на БТА в Скопие

В най-общи линии, Мицкоски каза, че вместо една, РСМ ще има две междуправителствени конференции, като на втората ще трябва да бъде променена Конституцията на страната – така, като България настояваше. Предстои да видим дали за това ще има мнозинство в македонския парламент, обобщи Величкова.


Тя потвърди, че в Скопие има реакция на политическите събития в България, но тя не е чак толкова голяма, колкото се очаква у нас. Просто защото цялото внимание в РСМ е съсредоточено върху това, че с вчерашна дата най-накрая от правителството казаха, че е пристигнало официално предложение от френското председателство за старт на преговори с ЕС.


Това беше обговорено като ново предложение, но още във вчерашното си интервю президентът на страната Стево Пендаровски каза, че всъщност предложението не е ново, че това е старото предложение, но е модифицирано в някои текстове, разказа Маринела Величкова. Въпросите около това започнаха да прерастват в огромна степен, в няколко интервюта вчера управляващите тук и премиерът Димитър Ковачевски, и външният министър Буяр Османи не открехнаха вратата по-нататък. Но за сметка на това стана ясно, че това предложение отива за широки консултации част от които се случиха днес по обяд- с коалиционните партньори (които са над 20). Следват консултации с президента, най-вероятно с опозицията и т.н., поясни тя.

Опозицията в РСМ не приема предложенето и свиква протест в утрешния ден.


Цялото интервю вижте във видеото.