Общество

Отлагат за началото на септември промените в практическата част на шофьорските изпити

От Софи Цветкова Софи Цветкова Репортер

Автомобилната администрация отложи за 4 септември планираните промени за дигитализация на шофьорските изпити. На 1 август трябваше да бъде въведено приложение, което на случаен принцип да избира маршрута на кандидат-шофьорите по време на практическия изпит, като по този начин максимално да се ограничи субективния фактор при провеждане на изпита. От Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България заявиха, че ако и тази дата не бъде спазена, ще подготвят протести.

Обучението на бъдещите шофьори има нужда от модернизация и дигитализация, твърдят експерти. Според тях, отлагането на промените само ще допринесе за войната по пътищата.

В обучението на шофьорите трябва да има иновативни методи, трябва да се осъвремени както обучението, така и изпитите, за да има по-малко ПТП-та по пътищата. Друг е въпросът, че някой има интерес това да не се случи. Кой? Направо ще кажа - автомобилна администрация и аз се обръщам към ръководството на Министерството на транспорта, че тези, които доведоха до това положение да бъдем на първо място в Европа по убити на пътя, същите тези не могат да ни извадят от тази дупка. Те имат интерес да има сив сектор, да има нерегламентирани финансови отношения.

Красимир Георгиев, председател на АКАБ

„Основният проблем за мен по пътищата и по улиците в България е, че се движат ненаучени шофьори, движат се едни притежатели на шофьорски книжки, които са назубрили за да изкарат изпита и да си вземат книжките и от тук нататък си карат по едни свои правила, а не по правилата, определени по нормативната уредба, това е проблема. Надясно ще бъдем тук“, казва Георгиев.

Сред направените преди месец промени в теоретичната част от изпита са включени интерактивни клипове, които показват рискови ситуации на пътя. Според председателя на АКАБ Красимир Георгиев обаче, те не променят крайната оценка, защото за положителен резултат е достатъчно решаването на листовките.

Ако държавата не направи всичко възможно, за да елиминира зубренето на шофьорския изпит, респективно на обучението, то каквото и да правим, каквито и глоби да въвеждаме, каквито и мерки да взимаме и да имитираме някаква дейност и активност няма да подобрят пътната обстановка.

Красимир Георгиев, председател на АКАБ:

Ако се стигне до нова отмяна на въвеждането на промените в практическия изпит от Асоциацията за квалификация на автомобилистите обещават мащабни протести с искане на оставки.