България

Петков: Нито един дипломат не трябва да си позволява да поставя условия на независима България

От Euronews България Euronews България
Kiril Petkov (1)

Нито един дипломат не трябва да си позволява да поставя условия на независима България.

Така премиерът в оставка Кирил Петков коментира официалното решение на руския посланик у нас Елеонора Митрофанова да повдигне въпроса за закриването на дипломатическата мисия пред властите в Москва.

"Нито един посланик не трябва да си позволява да дава ултиматуми на българската държава със срок от 24 часа в 12 часа. 70 служители са сериозна бройка, която си отива, но остатъчната бройка 43 служители също е много висока. Ако 43 им се струва малка бройка, да видят другите посолства в Европа. Г-жа Митрофанова трябва да спре да се изявява по медиите и това, което казах ясно е, че дипломатическите отношения трябва да продължат. Имаме история. Нашите народи са приятелски народи, но това, което не трябва да си мисли никоя държава, че нечий си дипломат може да поставя условия на една независима, свободна България от днес за утре - няма как да се случи.

Държим си на позицията. Моята молба към руското правителство е да оттеглят тази нота и този тип заплахи да бъдат коригирани и да и се направи забележка, че тя няма право да слага на линията отношенията между двете държави.

Трябва да се каже ясно, че няма опасност за каквото и да било. Митрофанова се опитва да играе със страховете на хората и от руското външно министерство ще ѝ кажат да смекчи този тон, защото той не е продуктивен. Имаме много неща и диалози, които тепърва по всичките въпроси да се проведат.

Този тип реторика освен с плашещи думи пред българския народ, нямат никаква стойност."

 

По време на инспекция на интерконктора с Гърция Петков коментира и обявената преди часове номинация на Асен Василев за премиерския пост в евентуално бъдещо правителство на „Продължаваме Промяната".

„Трябва да покажем, че няма пост, който да е по-важен от това да спасим България от криза. Василев има безупречна репутация, невероятна честност и аз ще съм горд да продължим работата си заедно", каза Петков. И допълни, че следващата седмица партията му ще започне преговори за формиране на кабинет. Очаква на масата да седнат и независими депутати

По отношение на новата газова връзка премиерът в оставка подчерта, че кабинетът му е изпълнил обещанието си да има газ в тръбите до 1 юли.

„Видях 42 бара напълнени тръби. Вече официално имаме алтернативно трасе. Това е истинската диверсификация. А азерският газ е в пъти по-евтин от този на „Газпром”, отбеляза Петков.