Общество

Убийство в бежанския лагер в Харманли: Сириец намушка с нож свой сънародник (Обновена)

От Euronews България Euronews България
Bezhanski Centar Harmanli Bezhanci BGNES Снимка: БГНЕС, архив

Убийство в бежанския лагер в Харманли. Полицията арестува 35-годишен сириец, който прободе смъртоносно свой сънародник. Според зам.-окръжния прокурор на Хасково Делчо Лавчев престъплението е извършено след съобщение в приложението WhatsApp. Убийството става на 24 юли около 20 часа вечерта. Между двама сирийци на 35 и 21 години възниква спор. По-големият започва да удря с пръчка по-малкия, след което го пробожда с нож. Заподозреният бяга от лагера и се укрива в града.

От Регистрационно-проемателния център в Харманли подават сигнал на телефон 112. А полицията започва веднага да издирва извършителя, както и ножа на убийството. Проверката до момента показва, че има пробив в сигурността на лагера в Харманли.

Жертвата не е имала право да влиза в него, тъй като е с хуманитарен статут, докато извършителят е кандидат – бежанец. От прокуратурата уточниха, че задържаният сириец е обяснил на разследващите, че е действал в условията на самоотбрана. Законът предвижда при осъдителна присъда наказание от 10 до 20 години затвор. До момента са разпитани 6-7 свидетели, назначена е аутопсия и ДНК експертиза. Директорът на ОД на МВР Хасково Чавдар Георгиев съобщи, че към момента в лагера има около 1200 души.