Политика

Бюджетна комисия отхвърли отпадането на дерогацията на руския петрол (Обновена)

От Софи Цветкова Софи Цветкова Репортер

Депутатите от бюджетна комисия отхвърлиха предложението на Делян Добрев от ГЕРБ-СДС за предсрочно отпадане на дерогацията на руския петрол. Идеята на Добрев беше в 7-дневен срок след обнародването на бюджета Министерски съвет да предприеме действия за нейното прекратяване, като окончателното решение ще бъде взето от пленарна зала.

Предложението на Венко Сабрутев от ПП-ДБ предвиждаше това да стане в 30-дневен срок от обнародването на закона в "Държавен вестник".

След ожесточени дебати обаче нито едно от двете предложения не беше прието.

Няма да се отменя по-ниският ДДС от 9% в секторите, чиято ставка бе намалена като подкрепяща мярка по време на Covid кризата.

За това гласуваха депутатите от комисията по бюджет и финанси, които приемат на второ четене текстовете на Бюджет '2023. От ИТН предложиха ниската ставка да стане отново 20%, но комисията го отхвърли. Мотивът - такова предложение не трябва да бъде прието по средата на годината.

ДДС беше намален от 20 на 9% за ресторантьорските и кетъринг, книги, бебешки храни и пелени през 2020 г. През изминалите дни министърът на туризма Зарица Динкова неколкократно отправи към ресторантьорския бранш предупреждение, че трудно ще защити ниския ДДС за тях и в бюджета за следващата 2024 година. Повод за това беше нашумелият случай с клиент във Варна, който се оплака от скъпи телешки пържоли на грамаж във Варна, а впоследствие сдруженията на ресторантьорите го заплашиха със съд за уронване на престижа.  

Бюджетната комисия одобри още допълнителни 30 млн лв. за увеличение на заплатите на служителите в Спешната помощ и РЗИ, както и 1.5 млн. лв. за служителите в националното радио.

Прието беше предложението за увеличение на възнагражденията в системата на Министерството на земеделието и храните – за Българска агенция по безопасност на храните и Изпълнителна агенция по горите, считано от 1 август 2023 г. – 8 милиона лева. Депутатите одобриха и 20 млн. лв. компенсации за земеделските производители.

Прието беше и предложението за 10% увеличение на възнагражденията в МВР. 25 млн. лева ще бъдат отпуснати за увеличение на заплатите на служителите в НАП и Митници.

С това част от депутатите на практика бламираха предложенията на финансовия министър Асен Василев, който се бе заканил увеличение на заплатите да получат само секторите, чиито заплати не са били вдигани миналата година.