Европа

Молдовски политолог: За да влезе в ЕС, Молдова трябва да завърши немалко ключови реформи

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

Молдова и Украйна получиха статут на кандидат-членки на Европейския съюз, но какво означава това за тези държави? Ще има ли ответна реакция от страна на Русия и колко време биха отнели преговорите. Отговорите на тези въпроси потърси Георги Карамфилов в интервю с молдовския политолог Дионис Ченуша.

 

Моят първи въпрос към Вас е от какво значение е за Молдова това, че и беше даден статут на държава членка на Европейския съюз? 

Сега Молдова има възможността да работи върху своите вътрешни реформи много по-ефикасно и с много повече политическа подкрепа. Разбира се, това означава и много повече и техническа и финансова подкрепа от страна на ЕС. Има още много работа да се свърши, но вече диапазона от механизми, чрез който Молдова може да извърши реформите е много по-разширен. Това е едно от най-важните предимства на статута на държава членка на блока. Освен това за пръв път страна вече има ясна европейска перспектива.

Според Вас колко време ще отнемат преговорите за членство и върху какво още трябва да работи Молдова, за да влезе в съюза? 

Това всъщност е най-важният въпрос, но на него никой не може да даде отговор. Все още дори не е ясно кога ще започне преговорния процес. Причината за това е, че все още Молдова трябва да завърши още немалко ключови реформи, които са свързани със законността в страната, администрацията, държавните институции, защитата на правата на хора. Има един цял списък с условия, които Европейската комисия е създала и е предала на Молдова, както на Украйна, така и на Грузия. Всичко това е с цел да се направи пробив към това, което се смята за отправна точка към старта не преговорите за прием. 

Как смятате, че ще реагира Русия. В началото Москва твърдеше, че Молдова и Украйна имат суверенното право да бъдат държави членки на Европейския съюз, но напоследък се заговори за негативни последици? 

Руснаците са напълно наясно, че сближаването на тези държави с Европейския съюз означава, че те най-вероятно ще възприемат външната политика на блока към Москва. Това не важи за всички страни разбира се, като например Сърбия, която не се присъедини към санкции към Русия или пък Беларус. Но Москва осъзнава, че Украйна и Молдова, особено Молдова, ще поискат да се включат към санкциите. Това е едно от условията и властите в Кишинев ще искат да покажат политическа воля и целеустременост. Те искат да са максимално близо и в хармония с външната политика на Европейския съюз. Това е една от причините за подобен тип негативно отношение от страна на руснаците, но това не е всичко. Те се опитват да засилят националистическия наратив, следван от опозицията в Молдова, която е много критична към начина, по който се подходи към даването на статута на член на ЕС. Причината е, че според молдовската конституция, когато страна делегира част от своя суверенитет на международна организация, то това трябва да стане чрез референдум. Истината е, че този член в конституцията не е широко обсъждан, но проруските сили в Молдова са добре запознати с него и яростно критикуват правителството, но и целия процес на присъединяване. Те смятат, че процеса реално не е съгласуван изцяло с конституцията и изискванията на местното законодателство. 

Мислите ли, че Молдова, имайки предвид какво току що казахте, ще трябва да направе промени в конституцията си?

Не, Молдова е подписала Споразумение за асоцииране с Европейския съюз още през 2014 година, което споразумение е разгледано и одобрено от Конституционния съд по молба на комунистическата партия, която още тогава имаше критики към процеса на присъединяване Това споразумение бе един от най-прогресивните документи на международното право, чрез които ЕС се обвързва с други страни. Още тогава беше ясно, че това споразумение ще отвори вратите към бъдещото приемане на Молдова в европейския съюз. Разбира се това е базирано и на добрите резултати на Молдова. Това ясно се доказва от това, което реши Европейската комисия наскоро.  Така че имаме политически и правни аргументи, за да кажем, че присъединяването или бъдещото присъединяване ще бъде легитимно и законно. Но също така се опитвам да разбера какъв е аргументът на социалистите, на опозицията, която насърчава проруския дневен ред в Молдова. И за да могат те действително да намалят интереса на населението към този вид геополитически ход, е важно да имат силни аргументи. И това с конституцията е един от най-силните им аргументи досега.

Смятате ли, че Русия ще се опита да се намеси по някакъв начин чрез Приднестровието, да речем? И как смятате, че ЕС ще се справи с факта, че вътре в Молдова има този така наречен независим регион, който представлява Приднестровието?

Вашият въпрос е важен, защото от натрупания опит до момента на страните, които искаха да се присъединят към ЕС, знаем много добре, че добрите отношения със съседите и ясната териториална цялост са предимство. Така че ЕС всъщност не прави изключения. Може би един такъв случай бе този с Кипър през 2004 г., но това наистина беше изключение, което обаче може да се използва и се разглежда като важен прецедент, който позволява на Молдова, а също и на Украйна и Грузия да се стремят да станат държави-членки на ЕС. Дори и да не знаем какво ще стане с тяхната териториална цялост. Това, което също е важно и различно от другите страни в региона, в региона на Източното партньорство като например Украйна и Грузия, е, че молдовският сепаратистки регион е много добре интегриран или се опитва да остане играч на пазара на ЕС. Те имат достъп до пазара на блока. Те изнасят много от своите стоки за потребителите в Европа. И затова ЕС се опитва да гледа стратегически на нещата в случая с Молдова. Така че, ако Приднестровието се интересува от достъп до пазара на ЕС, то вероятно в бъдеще ще се опита да намери консенсус за присъединяването на цялата страна към блока, без да блокира или да създава определени проблеми. Отново е важно да се признае, че Русия ще вземе решение по този въпрос. Така че това, което трябва да се направи, докато Москва наистина може да налага мнение по този въпрос, е да се интегрират колкото е възможно повече приднестровски предприятия в икономиката на Молдова и заедно с това в икономиката на Европейския съюз чрез либерализирани търговски отношения.

Значи търговските отношения може да служат като противовес на руското влияние?

Точно така. Прав сте. И това е нещо, което кара руснаците да се чувстват неудобно, защото те инвестират около 40 милиона долара годишно, за да плащат социалните помощи и пенсиите на приднестровското население и за тях да има този подход, този баланс, когато става въпрос за търговия, това не е нещо, което те са искали. Но разбират, че това е източник на приходи за региона, който позволява на региона не само да оцелее икономически, но и да бъде геополитически лоялен към Русия. Така че Русия позволява подобно нещо, защото то е удобно и за собствените ѝ стратегически интереси в Молдова и в региона.

Неотдавна споменахте, че се надявате Молдова да влезе в ЕС преди Турция и споменахте за някаква ирония. За какъв вид ирония става дума тук и има ли реален шанс Турция да влезе преди Молдова? И какво би означавало това в, да кажем, общата, по-широката картинка?

Ами моето изказване се отнасяше точно до факта, че има много, много малка вероятност Турция да стане страна членка. Така че затова виждам иронията в това Молдова да не се превърне в просто като една нова Турция, която е в чакалнята от, не знам, четири години. Така че наистина е важно да се поучим от грешките, допуснати от други държави, за които присъединяването към ЕС е един от вариантите, не най-важният или пък единственият, както за Украйна, Молдова и Грузия. Това е една от малкото исторически възможности, които те имат, за да се приближат наистина до Запада, но и да станат част от него. Така че тук е иронията. Молдова не трябва да бъде просто поредната държава без ясен, категоричен календар и ясни срокове за присъединяването си към ЕС.

Така че нещата трябва да са по-подробни, да речем. Благодаря ви много за това интервю.